ГоловнаПолітика

Як депутати за ренту торгувалися

У минулий четвер, коли в парламенті «зависли» законопроекти для лібералізації безвізового режиму для України, один із народних депутатів від Блоку Петра Порошенка казав LB.ua, мовляв, їхній партнер по коаліції – Юлія Тимошенко – готова за зниження ренти на видобуток газу проголосувати за будь-що. «Навіть за смертну кару», - жартуючи, додав він, і заспокоював, що голоси за «безвізові» законопроекти будуть.

«Безвізове» питання перенесли на вівторок. У той же день в порядку денному значилось зниження ренти (платежів, що надходять в бюджет за користування надрами) на видобуток газу, про яке «Батьківщина», а особливо Тимошенко, не забувала згадати практично під час кожного свого публічного виступу. На її сторону в політичне протистояння з БПП/«Народним фронтом» став і Олег Ляшко, і «Самопоміч». І попри те, що в день голосування їх підтримали і Опоблок, і групи «Відродження» (пов’язують з Ігорем Коломойським) та «Воля народу», і навіть позафракційні (від імені яких з парламентської трибуни виступив не дуже публічний нині Володимир Литвин), голосів не вистачило.

У кулуарах парламенту заговорили, що Тимошенко обманули, мовляв, голоси за «безвізові» закони вона дала, а зниження ренти газу в Раді провалили. Соратники екс-прем’єра вважають, що провладні фракції ні за що не допустять, щоб «газове» питання стало здобутком Тимошенко, котра на тарифній темі підвищує собі рейтинг.

Фото: delo.ua/Виталий Головин

Плакати з вимогою зниження ренти за газ в руках стихійних мітингарів періодично майорять перед парламентом. А під Кабміном стоїть так званий «тарифний майдан» Олега Ляшка, що також ніби-то вимагає зниження тарифів, в тому числі й на газ. Тарифну тему нині не оминає чимало політиків. Серед них і лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Втім, експерти стверджують: зниження ренти на газ не пропорційне зменшенню тарифів для населення. А отже, політики спекулюють на цій темі для отримання політичних дивідендів.

Цей факт підтвердив і голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, зазначивши, що зниження ренти на видобуток газу не вплине на його ціну для населення. Більшого того, за його словами, цією зимою рентна ставка повинна зберегтися, оскільки вона є джерелом для субсидій.

Фахівці пояснюють, що після ухвалення закону про ринок газу, його ціна для населення визначається ринком, а не формується Кабміном чи іншим органом.

Що стосується ренти на видобуток газу, то вона встановлюється окремо для різних газовидобувних компаній. Зокрема, в Україні працює державна компанія ПАТ «Укргазвидобування», 12 компаній так званої спільної діяльності, де одна зі сторін – державна компанія (видобувають газ у вже розвіданих скважинах і продають його за ринковими цінами) та 20-30 – приватних (за оцінками експертів, вкладають до 25 млн для видобутку газу в кожній скважині).

У свою чергу, народний депутат від «Народного фронту», голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська вважає, що знижувати ренту треба для приватних компаній, котрі від неї найбільше страждають.

Фото: seo-top-news.com.ua

- Приватні компанії взагалі припинили видобуток, у зв’язку з чим, ми не видобули десь близько 1,5 млрд кубів газу. Тому для них треба знизити ренту з 28 до 14%. Для спільної діяльності треба залишити 70%, хай переукладають договори, щоб було вигідно і людям, і державі. І третє – ставку для «Укргазвидобування» потрібно знижувати поступово. Поки зараз опалювальний сезон, відбувається серйозне навантаження на бюджет через виплати субсидій, тому треба залишити 70%. А, починаючи з квітня, поступово знижувати, - пояснює вона свою, а також фракційну позицію.

Кацер-Бучковська вважає, що заяви «Батьківщини» про пропорційне зниження ціни на газ – маніпуляція. «Рента на газ – це фіскальний механізм, а ціна на газ формується ринком», – додає вона.

Законопроект, серед авторів якого – голова фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко, заступник голови БПП Ігор Кононенко (один з найближчих соратників Петра Порошенка), а також депутати фракції «Самопоміч», передбачав зниження ренти для видобутку газу для приватних компаній з 55% до 29% (при глибині свердловини до 5 км) і при 28% до 14% (при більшій глибині). Для «Укргазвидобування» ставка повинна була знизитись з 70% до 29%, а для договорів спільної діяльності – зберегти 70%. За словами нардепа від «Батьківщини» Сергія Соболєва, ціна на газ для населення (у випадку ухвалення закону) знизиться на 20,5%.

Однак, депутати (БПП і «Народного фронту») наполягали на поступовому зниженні ренти для «Укргазвидобування», щоб не навантажувати бюджет: з нинішніх 70% до 55% з 1 липня 2016 року і до 29% з 1 квітня 2017 року. Як поправки, так і законопроект в цілому були провалені в сесійному залі. Повернення до голосування після переговорів в кабінеті спікера Володимира Гройсмана також не принесло результатів.

Чимало опитаних LB.ua депутатів зізнавались, що не розбиралися в суті питання, а керувались позицією фракції під час голосування.

– Позиція фракції – голосувати в цілому, але тільки з правкою про поступове зниження ренти для «Укргазвидобування». Інакше – ні, – показує один із нардепів від БПП перелік номерів законопроектів, навпроти яких стоїть «плюс» чи «мінус» в спільній розсилці фракції.

Після провалу в кулуарах парламенту заговорили про «красиву гру» БПП/Народного фронту, які отримали голоси фракції Тимошенко за "безвізові" законопроекти в обмін на обіцянку партнерів по коаліції щодо газового питання. Утім, у провладних фракціях таку «змову» спростовують.

Фото: delo.ua/Виталий Головин

– Очікували, що вона (Тимошенко - ред.) погодиться на наш варіант – поступове зниження ренти для «Укргазвидобування», а вона не погодилась. Ось такий черговий прояв бардаку в парламенті… – зазначив один із нардепів БПП.

У фракції «Народний фронт» вважають, що не голосувати за «безвізові» закони соратники Тимошенко не могли, оскільки «відчували політичну відповідальність за це». А щодо ренти на газ – підтримували позицію свого прем’єра Арсенія Яценюка. Після першого провального голосування в залі він емоційно виступив в сторону Тимошенко.

– Тим, хто ратує за народ, і зараз розповідає про те, що "Нафтогаз" і "Укргазвидобування" банкрути... Вони не банкрути, але ви їх довели до банкрутства ціною на газ у 500 доларів, яку підписали ви, 10 мільярдів доларів, які заплатили ми Росії… Через вашу безвідповідальність і брехню, – сказав він.

Більше того, за словами прем'єра, в законопроекті з’явилась норма, що «повертає пільгове оподаткування для 12 газових олігархів, що мають спільну діяльність». Свого часу нардеп від «Народного фронту» Тетяна Чорновол звинувачувала Тимошенко у лобіюванні інтересів олігархів, зокрема, «газового барона Олександра Онищенка, який нині фактично володіє цілою низкою газодобувних підприємств, які мають договір спільної діяльності з державним «Укргазвидобуванням», і які в свій час створив для власного збагачення Янукович».

За її словами, фірми, котрі працюють за договорами про спільну діяльність часто показують фальшиву збитковість і тому ніби-то не можуть сплачувати рентну плату. «Перший продаж об'ємів газу відбувається фіктивним фірмам за цінами заниженим до 3 тисяч грн. за 1 тисячу кубометрів газу. Далі газ проходить через ланцюжок фіктивних фірм, його ціна накручується послугами, і на виході газ продається реальному споживачу за реальними цінами, ще й з уникненням сплати ПДВ в повному обсязі», – наводила приклад схеми Чорновол.

Нардеп також нагадала, що «Онищенку (Кадирову) «Батьківщина» продала свою квоту в уряду – посаду міністра екології».

Аби знайти компроміс щодо ренти газу, після провалу голосування Яценюк запропонував перенести обговорення цього питання із сесійної зали «в кабінет Президента».

– Я пропоную зробити зустріч (з президентом Порошенком, - ред.) разом з фракціями коаліцій, які ставили підписи під угодою і брали на себе відповідальність, знайти рішення. Це рішення має бути ухвалено з розрахунком, а не завдяки емоціям, – заявив прем'єр.

Фото: delo.ua/Виталий Головин

Законопроект відклали до четверга, тож «розрулювати» ситуацію доведеться тепер в тому числі і Президенту.

– Яценюк зіграв в свою «гру». Пропонуючи перенести це питання до Президента, він затягнув цю тему і зняв із себе будь-яку відповідальність, – вважає один із нардепів від БПП. І додає, що соратники Тимошенко в облрадах більшості регіонів України сформують більшість, а отже, протистояння з пропрезидентською силою посилиться, «аж до тарифних майданів по всій країні».

Натомість в «Батьківщині» грозяться не давати голосів за жодне питання, поки депутати не знизять ренту на газ.

– Хіба ж вони (БПП/НФ – ред.) дадуть Тимошенко почепити собі медаль за газове питання. Це те, що зараз дуже турбує населення… Хіба можуть їй дати перемогу на цьому «газовому» фронті?! – додає один із нардепів від «Батьківщини», покидаючи зал засідань.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram