ГоловнаПолітика

Ірина Геращенко: Євросоюз повинен дати оцінку "безвізовим" законам

Скасування віз може відбутися наступної осені.

Ірина Геращенко: Євросоюз повинен дати оцінку "безвізовим" законам
Фото: Макс Левин

Європейський Союз дасть оцінку законодавчим змінам, які сьогодні прийняв український парламент для лібералізації безвізового режиму. Про це в коментарі журналістам заявила нардеп Ірина Геращенко.

"Україна виконала по суті (свої зобов'язання - LB.ua), що стосуються законодавчої бази. Але тепер ми очікуємо експертизи Євросоюзу, наскільки зміни до Кримінального кодексу відповідають європейським директивам. Дійсно, в європейських країнах ця норма про арешт і управління активами, нажитими нечесним шляхом, набагато жорсткіша, ніж після правок комітету і голосування в українському парламенті. Дуже важливо: якщо європейська сторона дійде висновку, що потрібно привести ці зміни у відповідність до світових норм (щоб не була бутафорія боротьби з корупцією), ми тоді повинні проголосувати ці зміни", - заявила вона.

За її словами, парламенту залишилося лише проголосувати за так звану антидискримінаційну норму в Трудовому кодексі, а уряду - подати законопроект про так звані ID-документи.

"Те, що дав уряд, чесно кажучи, має і корупційну складову, і може бути порушенням прав людини. Як мені відомо, завтра на засіданні уряду буде дискутуватися законопроект про формування демографічного реєстру (законопроект №3224), і думаю, ми його дуже швидко розглянемо", - додала Геращенко.

Тим часом депутат Ганна Гопко у коментарі LB.ua зазначила, що на цьому етапі важлива імплементація тих законодавчих норм, затверджених сьогодні в парламенті. "Ключове питання далі в отриманні безвізового режиму - це імплементація. 15 грудня буде звіт Єврокомісії, а опісля Європа матиме півроку для спостереження, наскільки ми імплементуємо, особливо як запрацює антикорупційний напрямок", - сказала вона.

"Якщо вони побачать виконання цих критеріїв, то, думаю, на осінь 2016-го зможуть ввести (безвізовий режим для України - LB.ua)", - додала Гопко.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада прийняла п'ять законопроектів, необхідних для безвізового режиму: №3154 про реадмісію мігрантів (перше читання), №2540а і №2541а про спецконфіскацію, №2542а, який уточнює підслідність злочинів, №3040 про створення Нацагентства повернення активів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram