ГоловнаПолітика

Від Шокіна вимагають звільнити Севрука з комісії з відбору антикорупційного прокурора

Антикорупційні організації просять призначити замість Севрука італійського прокурора Кесслера

Від Шокіна вимагають звільнити Севрука з комісії з відбору антикорупційного прокурора
Фото: www.segodnya.ua

Антикорупційні організації вимагають від генерального прокурора Віктора Шокіна призначити в конкурсну комісію з відбору антикорупційного прокурора італійця Джованні Кесслера замість Юрія Севрука.

Про це повідомляє сайт Центру протидії корупції.

"Активісти наполягають, що "після двомісячних зволікань" і "критики з боку Європейського Союзу та представників українського громадянського суспільства" з конкурсної комісії потрібно звільнити першого заступника генерального прокурора Юрія Севрука", - наголошено в повідомленні.

За їхніми словами, заява Президента Петра Порошенка про оновлення складу конкурсної комісії лише частково відповідає дійсності, оскільки серед перепризначених членів немає директора Європейського управління боротьби з шахрайством Кесслера.

"Саме Севрук почав службове розслідування проти іншого заступника генпрокурора - Давида Сакварелідзе - за його спроби реформувати органи прокуратури через конкурентні конкурсні процедури", - йдеться в заяві активістів.

Ба більше, в Раду внесено проект постанови про заміну одного з парламентських делегатів у конкурсній комісій - американського прокурора Мері Батлер - на Кесслера.

"Спеціалізована Антикорупційна прокуратура є ключовою ланкою для запуску НАБ, без якого останнє не запрацює, і в разі провалу запуску реально незалежних антикорупційних органів до кінця цього року Європейський Союз гарантовано відмовить Україні в безвізовому режимі", - наголошено в заяві.

Нагадаємо, комісія з відбору антикорупційних прокурорів складається з представників Верховної Ради (сім) та Генеральної прокуратури (чотири). 6 листопада Шокін замінив двох людей в комісії - місця Юрія Грищенка та Миколи Садового зайняли Йосиф Зісельс і Тарас Ткалич. При цьому від ГПУ в комісії залишився Севрук і перший заступник начальника управління нагляду у кримінальних провадженнях Роман Баліта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram