ГоловнаПолітика

Парламент побавився в європесимізм

Перспективи безвізового режиму «зависли» у парламенті. Учора народні обранці не спромоглись прийняти пакет із 10 законопроектів, ухвалення яких вимагає Євросоюз для початку процедури лібералізації безвізового режиму для України. Каменем спотикання стали так звані антикорупційні законопроекти та антидискримінаційна поправка у Трудовий кодекс. У Facebook-стрічці – чергова «зрада», а в депутатському корпусі думають, кому найбільше невигідні такі реформи: Кабміну, який подав неякісно підготовлені законопроекти, чи нардепам, котрі бояться за свої статки.

Фото: Макс Требухов

Ухвалення пакету законопроектів, необхідних для лібералізації візового режиму з країнами ЄС, не гарантує Україні отримання безвізового статусу з Європейським союзом, однак засвідчує готовність країни до глибшого діалогу на цю тему. 9 листопада Україна повинна передати до Єврокомісії остаточний звіт про виконання плану дій візової лібералізації, а 15 грудня ЄС має визначити, чи отримає країна безвізовий режим в 2016 році. І аж тоді – у випадку позитивних оцінок Європи – кожна із 28 країн-членів Євросоюзу ставитиме перед своїм парламентом питання: пускати чи не пускати українців через свої кордони. Більше того, поки що мова йде в’їзд в якості туриста строком до 90 днів для українців, котрі мають біометричний закордонний паспорт.

Перший раз під час засідання 5 листопада депутати спіткнулись із виконанням «візових» вимог ЄС, ухвалюючи в першому читанні Трудовий кодекс. І якщо в цілому парламент зробив значний крок, оновивши трудове законодавство (чинний Кодекс законів про працю був ухвалений ще в 1972 році), то з підтримкою норми про уникнення дискримінації працівників за ознаками їх сексуальної орієнтації депутати не справились. Саме ця поправка входить в список вимог ЄС до України в рамках «безвізового діалогу». «Тому що дебіли, от дебіли! – емоційно коментував LB.ua неухвалення цієї поправки один із нардепів від «Народного фронту». – Кажуть, мовляв, ми – за традиційні цінності. Та при чому тут це. Вас же не цілуватися з геями заставляють. Йдеться ж про дискримінацію на робочому місці… Щоб вони повипендрювались, мовляв, «я за геїв не голосував», – ставимо під ризик всю євроінтеграцію».

Правда, депутати пояснювали, що в другому читанні цю норму таки підтримають. Один з представників групи «Єврооптимісти» (міжфракційна депутатська група, яка декларує підтримку реформам та євроінтеграції) Мустафа Найєм навіть пообіцяв особисто внести таку поправку. До слова, 9 з 21 «єврооптимістів» були відсутні під час голосування за антидискримінаційну поправку (окрім самого Найєма голосування проігнорували Іван Крулько, Ігор Луценко та Олексій Рябчин з «Батьківщини», Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Павло Різаненко та Оксана Юринець з БПП, Вікторія Войціцька з «Самопомочі»), одна «єврооптимістка» Оксана Романова («Самопоміч») утрималася при голосуванні, а позафракційний «єврооптиміст» Дмитро Добродомов проголосував «проти». 

За голосуванням в сесійній залі спостерігали представники Кабінету міністрів, в тому числі прем’єр Арсеній Яценюк, євродепутати і глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. У фракції «Батьківщина» LB.ua розповіли, що ще до засідання парламенту Яценюк нібито особисто просив Томбінського виступити перед депутатами і загітувати за «безвізові» законопроекти. Однак, той відмовився.

Успіхи депутатів у виконанні «безвізового плану» закінчились після ухвалення в першому читанні трьох законопроектів: про судовий захист іноземців та осіб без громадянств та протидію нелегальній міграції; про зміни до Цивільного процесуального кодексу для встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України; про зміни до закону «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» щодо вдосконалення процедури документування осіб. А також – одного законопроекту в другому читанні: про захист зовнішніх трудових мігрантів та їхніх родин.

Коли парламент перейшов до так званих антикорупційних законів, робота «забуксувала». Дискусія виникла навколо створення в Україні спеціального агентства для «виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів». Ряд депутатів називали його непотрібним органом, оскільки законодавством і так передбачено вилучення незаконних активів, інші зауважували про невідповідність певних норм законопроекту Конституції. До речі, абсолютно розгромний висновок законопроекту дало Головне юридичне управління Верховної Ради. У зауваженнях науково-експертного управління (до першого читання) йдеться, що реалізація положень законопроекту «може призвести до створення правових механізмів «узаконеного рейдерства» арештованого майна, шляхом незаконного відкриття кримінального провадження щодо певної особи, накладення арешту на її майно, передачі такого майна в управління спочатку Національному агентству, а потім від Національного агентства іншим заздалегідь визначеним суб’єктам, які користуватимуться таким майном поки триває досудове слідство та розгляд справи в суді».

«Наша судова система зараз як мавпа, от ми їй і гранату можемо дати», – прокоментував депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко.

На запитання, хто входитиме до складу працівників цього агентства, один із нардепів від БПП із сарказмом припустив: «Єгор Соболєв». Серед депутатів справді шириться інформація, що це агентство створюється спеціально «під Соболєва», який очолює профільний комітет, що розглядав законопроект. Мовляв, він дуже хоче його очолити.

Депутати скаржилися на «сирість» пропонованих законопроектів та чергову спробу уряду «продавати» їх, користуючись цейтнотом.

«Маючи план безвізового режиму ще з 2010 року, уряд як завжди кинув законопроекти в останній момент, написавши повну нісенітницю, і робить спробу перекласти відповідальність на парламент», – емоційно сказав Власенко.

«Внесли в Раду що-небудь, а тепер знову ламають через коліно», – скаржився один із нардепів від БПП своєму товаришу в кулуарах парламенту, коли через відсутність порозуміння і голосів спікер Володимир Гройсман оголосив перерву.

На годиннику – за 18-ту, а пауза в роботі та переговори в кабінеті Гройсмана таки не допомогли депутатам. Ні поправки до законопроекту, ні повернення до голосування за поправки, ні повернення до повернення не набирали більше, ніж 200 «з хвостиком» голосів. Дарма Гройсман закликав депутатів до голосування, розповідав про «короткий шлях боротьби з корупцією», а міністр юстиції Павло Петренко читав мораль про зрив безвізового режиму та позбавлення українців права їздити за кордон. «Інстинкт самозбереження… Більшість боїться (голосувати – ред.). В цьому залі сидять не політики, а бізнесмени», – констатував депутат від БПП Віктор Чумак.

«Чемно» голосували лише нардепи від «Народного фронту» та «Самопомочі». Натомість в унісон з Опоблоком не підтримували жодне з поставлених рішень фракція Радикальної партії в повному складі, групи «Воля народу» і «Відродження», через одного голосували депутати від «Батьківщини». Зі 149 нардепів від БПП «за» голосувала лише половина.

«Батьківщина» і «Самопоміч» граються в позачергові парламентські вибори. Юля (Тимошенко – ред.) бачить себе прем’єром, а за нинішньої Ради пробитись їй туди нереально… А «Самопоміч» має кандидата на президенти. Для цього також треба змінити парламент», – упевнений один із нардепів-«фронтовиків».

«Якби у повному складі голосував БПП, то ми би справились… А тепер до вівторка відкладаємо ці законопроекти», – додає інший нардеп від НФ Леонід Ємець.

Одразу після провалу пакету відреагували європейці, відтермінувавши Україні дедлайн для подання «безвізових» законопроектів на один день. Тепер 10 листопада, – остання можливість для Верховної Ради ухвалити «безвізовий пакет».

Однак шансів на це поки що небагато. Тим більше, що одна з фракцій коаліції – «Батьківщина» – оголосила про свій бойкот парламентських засідань через неприємний інцидент, який стався увечері під кабінетом спікера, в ході якого постраждала представниця фракції Олександра Кужель. За інформацією «Батьківщини», депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук вдарив її скляною пляшкою по голові. За версією ж «фронтовиків», які були свідками інциденту, Тетерук випадково зачепив пляшкою Кужель, коли поливав її водою, намагаючись відбитися від колеги, яка била його своєю сумкою…

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram