ГоловнаПолітика

Генпрокуратура виклала відео з Лукаш

ГПУ вже вдруге повідомляє про підозру екс-міністру юстиції.

Генпрокуратура виклала відеозапис, на якому заступник генпрокурора Юрій Столярчук повідомляє про підозру колишньому міністру юстиції Олені Лукаш.

На сайті ГПУ повідомляється, що ця процесуальна дія відбулася сьогодні.

Підозри Лукаш висунуто за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (розкрадання або розтрата держмайна), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) за фактом заволодіння під час перебування на посаді Міністра юстиції коштами державного бюджету України в розмірі 2,5 млн грн і в скоєнні службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки.

Варто зазначити, що Генпрокуратура вже вдруге повідомляє Лукаш про підозру. Так, на сайті ГПУ досі доступна новина від 4 червня, в якій сказано, що 28 травня заступник генерального прокурора повідомив Лукаш про підозру за тими самими статтями.

Адвокат Лукаш, втім, тоді казав, що повідомлення про підозру Лукаш не вручили.

Нагадаємо, представники СБУ та Генпрокуратури вдень у четвер повідомили про затримання Олени Лукаш, яка з 10 вересня перебувала в розшуку.

"Сьогодні так трапилося, що вона повернулася в Україну, і її затримали в місті Києві. Де саме, ми розголошувати не можемо", - сказав прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко. Деталі затримання правоохоронні органи повідомити відмовилися. Речник СБУ Олена Гітлянська лише повідомила, що спецслужба провела блискучу спецоперацію.

Куценко уточнив, що екс-міністра затримано у розпочатій у травні 2014 року справі, згідно з якою Олена Лукаш, працюючи міністром юстиції, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ "Європейська правова група" і фізичними особами-підприємцями, протягом серпня 2013 року - січня 2014 року заволоділа держкоштами в сумі 2,523 млн гривень. "Лукаш, зловживаючи своїми обов'язками міністра юстиції, за змовою з іншими працівниками Мін'юсту фактично штучно провела тендерні процедури з метою реалізації загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС", - розповів Куценко.

Сама Лукаш після брифінгу силовиків зв'язалася зі ЗМІ і заявила, що добровільно з'явилася в правоохоронні органи, а з моменту втечі Віктора Януковича жила в Києві і співпрацювала зі слідством.

Олена Лукаш в 2013-2014 роках обіймала посаду міністра юстиції в Кабінеті міністрів Миколи Азарова. 27 лютого 2014 року після перемоги Євромайдану її відправили у відставку. Лукаш з березня 2014 року перебуває у списку санкцій ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram