ГоловнаПолітика

ЦВК хоче сама надрукувати бюлетені для Маріуполя та Красноармійська

Охендовський сподівається на швидке ухвалення закону

ЦВК хоче сама надрукувати бюлетені для Маріуполя та Красноармійська
Фото: Макс Левин

Тиск на центральну виборчу комісію деяких політичних сил є дестабілізаційним фактором для виборчого процесу.

Про це на зустрічі з главою ЦВК заявила глава Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами Каетана де Зулуета Овтрам. Захід відбувся вчора, 4 листопада.

Крім того, вона зазначила, що з огляду на тиск місія уважно стежить за розвитком подій навколо Центрвиборчкому.

Також пані Овтрам зазначила, що "ЦВК доклала рішучих та ефективних зусиль для проведення місцевих виборів 25 жовтня.

"Причому зробити це вдалося в умовах складної політичної, економічної ситуації, а також у процесі проведення конституційної реформи в Україні, спрямованої на децентралізацію влади", - зазначила глава місії.

Особливу увагу під час зустрічі приділили зриву голосування у Красноармійську та Маріуполі Донецької області. У зв'язку з цим глава ЦВК Михайло Охендовський заявив, що комісія підготувала і направила в ЦВК відповідне звернення, у Верховній Раді зареєстровано законопроект авторства Сергія Тарути про проведення повторних виборів 15 листопада. При цьому він уточнив, що бюлетені - через які і було зірвано вибори - може надрукувати сам Центрвиборчком.

"Як глава Центральної виборчої комісії я особисто підтримую саме такий варіант вирішення проблеми голосування на виборах у Красноармійську та Маріуполі, який запропонував народний депутат України Тарута. При цьому хотілося б сподіватися, що цей законопроект Верховна Рада зможе розглянути вже у четвер, схваливши його відразу в цілому як закон. Це дасть можливість і відновити порушені виборчі права членів територіальних громад Красноармійська та Маріуполя, і своєчасно надрукувати виборчі бюлетені і передати їх дільничним виборчим комісіям", - сказав Охендовський.

При цьому глава ЦВК акцентував на небажаності ухвалення нових виборчих законів перед виборчим процесом.

"Наші політики мусять нарешті зрозуміти, що виборче законодавство має стати стабільним. Це в інтересах усіх політичних партій, незалежно від того, де вони зараз перебувають - у владі чи в опозиції", - додав Охендовський.

Нагадаємо, на місцевих виборах працювали 684 спостерігачі Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram