ГоловнаПолітика

Відносним затишшям на Донбасі Росія намагається позбутися санкцій, - Геращенко

За іншими пунктами Мінська-2, особливо в частині звільнення заручників, прогресу немає.

Відносним затишшям на Донбасі Росія намагається позбутися санкцій, - Геращенко
Фото: Макс Левин

Росія прагне використовувати відносне затишшя на окупованому Донбасі, щоб отримати аргументи для позбавлення санкцій.

Про це заявила народний депутат фракції "Блок Партії Петра Порошенка", Уповноважений президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, повідомляє прес-служба БПП.

"Якщо говорити про імплементацію Мінських угод, то мусимо визнати, що останні 2 місяці ми маємо відносне дотримання режиму припинення вогню на сході. А це - сотні врятованих життів. Але сьогодні ключовим викликом для України, в контексті безпеки, залишаються міни, розтяжки, фугаси, робота диверсійних груп. Щодня через це ми втрачаємо мирних жителів, бійців. Звичайно, порушується і режим припинення вогню бойовиками. Так, важку зброю не застосовують. Але цей факт не повинен нікого з нас заспокоювати, адже очевидно, що РФ ставить сьогодні акцент на зняття санкцій, які діють до 1 лютого наступного року. І, очевидно, це їхній сценарій, щоб продемонструвати відносне виконання цього пункту Мінських угод", - зазначила нардеп.

Вона констатувала, що за іншими пунктами Мінська-2 прогресу немає.

"Особливо такого важливого пункту, як звільнення незаконно утримуваних осіб. За півроку нам вдалося звільнити близько 60 українських заручників. За останній тиждень ми звільнили ще 10. Ще залишаються в заручниках 169 осіб. І також говоримо про 788 людей, зниклих безвісти. Також поки що не допущено місію Міжнародного Червоного Хреста у в'язниці, де утримують наших людей, і до окупованих територій, до пошуку тих місць, де їх можуть утримувати", - підкреслила Геращенко.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що відведення озброєння на Донбасі буде зупинено, якщо з боку бойовиків не припиняться провокації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram