ГоловнаПолітика

У Лондоні судять українця за плани підірвати посольство Росії

35-річний Вадим Безкоровайний мав намір помститися РФ за війну в Україні

У Лондоні судять українця за плани підірвати посольство Росії
Посольство РФ в Лондоне
Фото: proua.com.ua

У Лондоні почався суд над українцем Вадимом Безкоровайним, який мав намір влаштувати теракт біля посольства Росії у Великобританії.

35-річний обвинувачений протягом довгого часу вивчав в Інтернеті інформацію про виготовлення детонаторів та вибухівки різної потужності і ступеня ефективності, збираючись зруйнувати будівлю російського диппредставництва або заподіяти шкоду послу РФ, заявив прокурор Робін Селларс на слуханнях по суті справи в лондонському кримінальному суді Олд-Бейлі у вівторок, 3 листопада, повідомляє The Independent.

За словами прокурора, під час підготовки до теракту Безкоровайний у березні 2014 року три дні поспіль приїжджав до будівлі посольства Росії у Лондоні і проводив заборонену в цьому місці відео- і фотозйомку. 15 березня поліція провела обшук у будинку обвинуваченого в Лутоні, де знайшла чорновий варіант заяви для преси, яку Безкоровайний планував опублікувати після здійснення теракту.

У цій заяві, зокрема, були такі слова: "Незважаючи на постійне прикриття і спостереження з боку Скотленд-Ярду, російському посольству в Лондоні не вдалося уникнути руйнування. Заходи безпеки виявилися марними. Ніхто не може уявити, що станеться в Москві, Санкт Петербурзі, регіональних центрах, якщо ми передислокуємо бійців, які просто трощитимуть усе навколо".

За словами прокурора, на настрої Безкоровайного вплинув конфлікт в Україні, який зробив його переконання настільки радикальними, що, з'їздивши на деякий час на батьківщину, він після повернення до Великобританії "вирішив взяти справу у свої руки".

Сам Вадим Безкоровайний відкинув висунуті проти нього звинувачення. Він брав участь у судових слуханнях через відеозв'язок із в'язниці, у якій його наразі утримують.

Спочатку Безкоровайного заарештували в передмісті Лондона Лутоні 15 березня 2014 року за звинуваченням у використанні фальшивих документів. Він жив у Великобританії і їздив по Європі під чужим ім'ям.

Нагадаємо, у 2013 році у Лондоні громадянина України Павла Лапшина засудили до довічного ув'язнення, визнавши винним у вбивстві і підготовці терактів. 25-річного українця визнали винним у вбивстві 82-річного Мохаммеда Саліма, а також у незаконному поводженні з вибухівкою і тероризмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram