ГоловнаПолітика

Усі міліціонери із 7 листопада стануть тимчасово виконувачами обов'язків

Стати поліцейськими співробітники МВС зможуть тільки після атестації.

Усі міліціонери із 7 листопада стануть тимчасово виконувачами обов'язків
Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

7 листопада набуває чинності закон "Про Національну поліцію". Частину співробітників міліції призначать "тимчасово виконувачами обов'язків" на посаді у відповідних органах Національної поліції.

Автоматично перейдуть у Національну поліцію тільки ті, хто раніше пройшов конкурс: співробітники патрульної поліції Києва, Одеси, Львова та Харкова, Департаменту патрульної поліції МВС, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у фейсбуці.

Щоб стати поліцейськими, міліціонери повинні пройти атестацію. До неї допустять тих, хто рапортом висловив бажання служити в Національній поліції і щодо яких немає претензій з боку служби внутрішньої безпеки.

"Ніхто інший не перейде в Національну поліцію автоматично. Кожен співробітник буде зобов'язаний пройти відповідний атестаційний конкурс для підтвердження професійної і моральної готовності до служби в Національній поліції України. Атестаційний конкурс почнеться з міста Києва та Київської області", - повідомив Аваков.

На час атестації затверджується перехідна (тимчасова) штатна структура Національної поліції, яка буде існувати до остаточного і повного комплектування всіх підрозділів поліції.

Атестаційний конкурс проводять на базі територіальних органів Національної поліції України та вищих навчальних закладів МВС.

Для проведення атестаційного конкурсу МВС формує Центральну атестаційну комісію. До неї увійдуть представники громадськості, міжнародні експерти та посадовці МВС.

Членами комісії будуть міністр внутрішніх справ Арсен Аваков; його перша заступниця Ека Згуладзе; начальник Департаменту патрульної поліції Олександр Фацевич; радник голови МВС, колишній міністр освіти і науки Грузії, колишній ректор поліцейської академії Грузії Хатія Деканоїдзе; заступник міністра внутрішніх справ - керівник апарату Олексій Тахтай; заступник начальника Департаменту кадрового забезпечення МВС Ігор Клименко; голова Консультативної місії ЄС EUAM, громадянин Угорщини Кальман Мажей; керівник програми ICITAP Департаменту юстиції США в Україні, громадянин США Роберт Пікок; радник програми ICITAP Департаменту юстиції США в Україні, радник уряду Японії, Індонезії, Лівії з питань поліції; екс-начальник поліції Калвер Сіті, Каліфорнія, громадянин США Джон Монтані; радник Консультативної місії ЄС, екс-комендант поліції Монреаля, громадянка Канади Наталія Шустер.

Також до комісії увійдуть Тамара Сліпець - експерт з управління персоналом програми ICITAP Департаменту юстиції США в Україні; Тигран Авакян - замістити міністра внутрішніх справ з питань європейської інтеграції; Антон Геращенко - народний депутат України, член колегії МВС; Мустафа-Масі Найєм - народний депутат України, член колегії МВС; Володимир Мартиненко - голова Громадської ради при МВС України; Євген Захаров - директор Харківської правозахисної групи; Юрій Бутусов - головний редактор сайту Цензор.нет.

Центральна атестаційна комісія затвердить порядок проведення атестаційного конкурсу, тестові завдання, прохідні бали, нормативи з фізичної підготовки та стрільби; сформує склад атестаційних комісій територіальних (обласних) органів Національної поліції (далі - обласні комісії); забезпечить прозорість проведення атестаційного конкурсу, в тому числі шляхом організації рівних умов для конкурсантів і залучення представників громадськості до процесу атестації на обласному рівні; проведе співбесіди з кандидатами на керівні посади Національної поліції; розгляне суперечки, що виникли в обласних комісіях; в окремих випадках призначить іспити з фізичної підготовки та стрільби, додаткові тести та співбесіди; затвердить уповноважених осіб для технічного забезпечення проведення атестаційного конкурсу.

Атестаційний конкурс пройде в кілька етапів, залежно від категорії посад.

Для керівного складу передбачено спеціалізований тест; співбесіду; опитування із застосуванням поліграфа; тест благонадійності, професійної етики й організаційної придатності.

Співробітники оперативних і слідчих служб пройдуть професійний тест; співбесіду (у разі однакового рейтингу кандидатів за результатами тесту і за рішенням відповідної комісії).

Співробітники фінансових, кадрових, юридичних, логістичних та інших адміністративних служб пройдуть спеціалізований тест; співбесіду.

Рядові співробітники (дільничні, рядовий склад відділень поліції) пройдуть тест загальних навичок; співбесіду.

Нагадаємо, закон "Про Національну поліцію" ухвалили на початку липня. Він набув чинності для підрозділів поліції в Києві з дня опублікування (7 серпня), в Одесі та Львові - з 20 серпня. Повністю закон набуде чинності через три місяці після опублікування.

Закон передбачає, що у складі органів внутрішніх справ з'являється Національна поліція України. Вона включатиме кримінальну поліцію, патрульну поліцію, органи досудового розслідування, поліцію охорони і поліцію особливого призначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram