ГоловнаПолітика

Я проголосую за відставку Яценюка, - Томенко

Нардеп від БПП вважає, що уряд втратив легітимність.

Народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" проголосує "за" відставку нинішнього Кабінету Міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком, коли таке питання поставлять на голосування.

Про це він заявив в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною".

Нагадаємо, голосування за звільнення Кабміну можливе вже в грудні, коли мине термін "річного імунітету", визначеного Яценюкові Верховною Радою наприкінці минулого року.

Своє рішення Томенко пояснює катастрофічно низьким рейтингом прем'єр-міністра.

"Я як учений студентам читаю лекції «Основи політичних наук», і розповідати їм, що рейтинг прем'єра 1%, але я його підтримую... Мене ніхто не зрозуміє! Політика - це така штука, де ми повинні враховувати те, що думає суспільство", - зазначив нардеп.

При цьому він заявив, що в БПП усього до 10 депутатів з такою позицією. (Однак бували випадки, коли і ці голоси відігравали ключову роль у прийнятті законопроектів. Зокрема влітку 2015-го кілька депутатів підтримали - всупереч загальному рішенню фракції - законопроект про реструктуризацію валютних кредитів. Документ зобов'язував банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору - приблизно по 5 грн. Після чого Юрій Луценко подав у відставку з посади керівника фракції. Уже наступного дня частина депутатів відкликала свої голоси - ред.).

Водночас Томенко вважає, що публічна демонстрація його ставлення до Арсенія Яценюка нічим не загрожує, оскільки 226 голосів для відставки наразі немає.

"Прем'єр своїми недолугими реформами або їхньою відсутністю провокує суспільство. Суспільство провокує нас, політиків. Якщо ми діємо в інтересах 1%, то гріш ціна нам, потрібно повертатися до університету і викладати там. Якщо 99% не підтримують діяльність прем'єр-міністра, то про що ми говоримо? Мені що, підтримувати 1% суспільства, який підтримує Мартиненка, Пашинського, Авакова і Яценюка? Який я тоді політик? Я політик, який повинен говорити про те, що реальна ситуація така, що уряд сьогодні втратив легітимність, і президент, і всі ми повинні думати, як зробити так, щоб з'явився новий уряд, який матиме легітимність", - заявив нардеп від БПП.

При цьому Томенко впевнений, що знайти заміну Яценюкові доволі легко.

"Я маю масу варіантів! Починаючи з Турчинова, який може набрати 226 голосів. І якщо президент погодиться на Тимошенко, то вона може набрати 226 голосів, і Яресько може набрати 226 голосів. І, врешті-решт, під Саакашвілі можна зібрати 226 голосів. Є варіанти, як можна зібрати 226 голосів!" - резюмував депутат.

Повну версію інтерв'ю з Миколою Томенком дивіться сьогодні о 23:00 на телеканалі "24". Текстову версію очікуйте на сайті LB.ua найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram