ГоловнаПолітика

Рада посилила відповідальність роботодавців за порушення гарантій для бійців АТО

Роботодавців штрафуватимуть за порушення прав мобілізованих

Рада посилила відповідальність роботодавців за порушення гарантій для бійців АТО
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада посилила відповідальність роботодавців за невиконання законодавства, що гарантує збереження робочих місць і заробітної плати співробітникам, яких призвали на військову службу.

За ухвалення в цілому законопроекту №2035а проголосували 234 депутати при мінімально необхідних 226.

Зокрема за недотримання встановлених законом гарантій і пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами "Про військовий обов'язок і військову службу", "Про альтернативну (невійськову) службу" та "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", каратимуть юридичних і фізичних осіб-підприємців штрафом у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення.

Крім того, за порушення встановлених гарантій і пільг каратимуть посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум нині становить 17 гривень).

На думку авторів, реалізація норм законопроекту дозволить посилити соціальний захист працівників і реалізувати їхнє право на працю як під час, так і після проходження військової служби.

Нагадаємо, 2 листопада в Україні стартував осінній призов в армію, який перенесли через проведення місцевих виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram