ГоловнаПолітика

Рішення про членство України в НАТО ухвалюватимуть не США

Вирішувати будуть і українці, і країни-члени Альянсу.

Рішення про членство України в НАТО ухвалюватимуть не США
Фото: 24smi.org

Україна може стати членом НАТО, коли виконає всі необхідні підготовчі кроки, а також коли всі країни-члени Північноатлантичного альянсу підтримають її прагнення.

Таку позицію висловила в понеділок під час брифінгу у Вашингтоні прес-секретар Держдепартаменту США Елізабет Трюдо, повідомляє Укрінформ.

"Члени Альянсу на консенсусних засадах запрошують інші країни (до вступу - ред.), якщо ті готові зробити свій внесок у безпеку Північноатлантичного простору. Отже, рішення про членство України в НАТО повинні ухвалювати й українці, і країни-члени", - зазначила Трюдо.

Так представниця Держдепу відповіла на питання, чи готові США підтримати майбутнє членство України в НАТО, як і Грузії, про що в понеділок заявив перший заступник голови відомства Тоні Блінкен. Він, зокрема, зазначив, що США "підтримують зобов'язання, яке дали в Бухаресті (на саміті НАТО 2008 року - ред.), що Грузія стане членом НАТО".

Стосовно цього Трюдо підкреслила, що "США підтримують політику відчинених дверей НАТО". Вона ще раз наголосила, що Україна матиме таку перспективу, коли "зробить усі необхідні кроки і буде готова до вступу в Альянс, і це буде підтримано всіма 28 країнами-членами".

Нагадаємо, 22 вересня Україна і НАТО підписали три угоди про співпрацю. Зокрема підписано дорожню карту програми партнерства зі стратегічних комунікацій, угоду між Кабміном і НАТО про статус представництва НАТО в Україні, а також спільну декларацію про посилення оборонно-технічного співробітництва.

Водночас президент Петро Порошенко раніше заявив, що Україна поки що не готова до вступу в Альянс. Генсек НАТО Єнс Столтенберг і собі  зазначив, що Україна зможе подати заявку на членство після проведення реформ у країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram