ГоловнаПолітика

ЦВК просить Раду призначити вибори в Маріуполі і Красноармійську на 15 листопада

"Батьківщина" і "Самопоміч" пропонують перенести вибори на 2016 рік.

ЦВК просить Раду призначити вибори в Маріуполі і Красноармійську на 15 листопада
Бюллетени, которые так и не поступили на участки в Мариуполе
Фото: Алина Смутко

Центрвиборчком попросив Верховну Раду призначити голосування на місцевих виборах у Марууполу та Красноармійську (Донецька область) на неділю, 15 листопада.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні ЦВК.

Голосування в цих містах не відбулося 25 жовтня через те, що Маріупольська і Красноармійська міські виборчі комісії не забезпечили передачу дільничним комісіям виборчих бюлетенів.

ЦВК підкреслює, що згідно з рішенням Конституційного Суду від 10 червня 2009 року скасування виборів або перенесення строків їх проведення на непередбаченими законодавством підставами є порушенням виборчих прав громадян.

Непроведення голосування призвело до порушення гарантованих Конституцією прав громадян брати участь в управлінні державними справами, права на місцеве самоврядування, права вільно обирати і бути обраним до органів місцевого самоврядування.

Таким чином, на думку ЦВК, скасування виборів у Маріуполі і Красноармійську або припинення виборчого процесу без проведення голосування та встановлення результатів виборів відповідними міськвиборчкомами є юридично неприпустимими.

Центрвиборчком також зазначає, що законодавством не передбачено відновлення порушених виборчих прав, якщо голосування в день виборів не відбулося, тому для відновлення порушених прав необхідно забезпечити проведення голосування в найкоротші терміни, а найближчим можливим днем проведення голосування є 15 листопада.

Відповідну постанову ЦВК надіслала не тільки до парламенту, а й Президентові.

Нагадаємо, в коаліції поки що не домовилися про нову дату виборів у Маріуполі та Красноармійську. Блок Петра Порошенка і "Народный фронт" виступають за голосування 15 листопада, а "Батьківщина" та "Самопоміч" пропонують перенести вибори на 2016 рік.

3 листопада Рада відновить роботу після тритижневої перерви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram