ГоловнаПолітика

Законопроект про Агентство повернення активів лобіюється представниками режиму Януковича, - Чорновол

Нардеп заявила, що над ним працювала юрфірма "Арцінгер"

Законопроект про Агентство повернення активів лобіюється представниками режиму Януковича, - Чорновол
Фото: Макс Требухов

Розглянутий Верховною Радою за ініціативою уряду законопроект про створення Національного агентства з розшуку та управління активами лобіюється саме представниками режиму екс-президента Віктора Януковича, повідомила на прес-конференції в УНІАН народний депутат Тетяна Чорновол.

За її словами, цей законопроект, що передбачає розшук і управління активами, які поплічники Януковича отримали незаконним шляхом, парламент планує розглянути у другому читанні у четвер, 5 жовтня, на пленарному засіданні. "Над цим законом працював заступник Петренка Антон Янчук, який є представником «Арцінгер», заступник генпрокурора Віталій Касько, також партнер «Арцінгер»", - сказала Чорновіл.

"Як мене повідомили, в якості волонтерів над законом працювали юристи «Арцінгер». Відповідно, цей законопроект є дітищем «Арцінгер»... Ця компанія захищала корупційні схеми «колишніх». Компанія, яка захищала інтереси «колишніх», зараз пише законопроекти і створює Нацагентство, яке нібито має повертати корупційні гроші своїх клієнтів. Я вважаю, що вони створюють це агентство, щоб прикрити бездіяльність", - додала вона.

Депутат зазначила, що за цим законопроектом, заарештовані активи Нацагентство розміщуватиме на рахунках агентства в банку, а відсотки з цього рахунку підуть на фінансування його діяльності. "Зараз в Україні заарештовано грошима та облігаціями 2 млрд дол. у кримінальних справах щодо Януковича і його поплічників. Якщо ухвалять цей закон без змін, то ці гроші покладуть в банк, агентство за рік отримає 200 млн дол. на свою діяльність", - додала Чорновол.

При цьому депутат поінформувала, що сама розробила законопроект про спеціальний режим конфіскації майна. Згідно з ним, вкрадені режимом Януковича гроші будуть прямо направлятися в бюджет. "Згідно з моїм законопроектом, суд розглядатиме не те, чи порушувались процесуальні норми, винен Клименко чи Янукович, а те, чи отримані ці кошти легально або нелегально. Якщо суд ухвалює рішення, що нелегально, гроші йдуть до бюджету", - сказала Чорновол.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Це Нацагентство буде центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які можуть накласти арешт у кримінальному провадженні, та/або управління активами, на які накладено арешт, а також конфіскованими у кримінальному провадженні.

Агентство в межах, визначених цим та іншими законами, є підзвітним Верховній Раді, буде підконтрольним Кабінету Міністрів, який його утворює.

Наприкінці липня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся у правоохоронні органи з проханням прискорити роботу з конфіскації 1,5 млрд дол., заарештованих у 2014 році в рамках розслідувань діяльності компаній, близьких до екс-президента Віктора Януковича. Він підкреслив, що будь-які спроби вивести ці кошти з країни слід різко припинити. Водночас Яценюк нагадав, що вже тричі звертався до правоохоронних органів з проханням повернути гроші у бюджет, але передача коштів не відбувається через тривалий суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram