ГоловнаПолітика

Посол США закликав Україну люструвати суддів

Пайєтт нагадав, що довіра до судової системи в Україні близька до нуля.

Посол США закликав Україну люструвати суддів
Фото: www.dyvys.in

Посол США Джеффрі Пайєтт закликав Україну звільнити корумпованих суддів. З такою заявою він виступив під час промови в Київській школі економіки в п'ятницю. Промову посла опублікувала прес-служба посольства.

Він зазначив, що сьогодні судова система має близький до нуля рівень довіри серед громадян України.

"Згідно з недавнім опитуванням, лише п'ять відсотків українців схвалюють роботу суддів. П'ять відсотків! Для більшості суди існують для захисту не громадян, а фінансових і політичних інтересів корумпованих і впливових структур. Потрібно викорінити цю радянську спадщину, щедро угноєну впливом олігархії протягом 24 років з моменту здобуття незалежності. Щоб судова система України діяла незалежно і непідкупно. Щоб відстоювала верховенство права, захищала права людини і служила українському народу. Щоб відповідала європейським стандартам і прагненням, на захист яких українці вийшли на Майдан позаминулої зими, за які борються і гинуть уже протягом майже двох років", - заявив Пайєтт.

На думку посла, для цього потрібно зробити три речі: люструвати корумпованих суддів, а потім підвищити незалежність і відповідальність тих, хто залишився.

"Люстрація поки що неповна. Уже понад рік іде цей процес, а корумповані суддів досі не звільнені. Судді досі залишаються безкарними, ігнорують права людини і демонструють зневагу до верховенства права", - заявив він.

"Коли впливова чи корумпована людина телефонує, щоб купити рішення або пригрозити судді, суддя повинен бути у змозі кинути трубку, цілковито впевнений у своїй захищеності незалежністю і судовою владою", - додав посол.

Нагадаємо, 8 квітня 2014 року Верховна Рада прийняла закон "Про відновлення довіри до судової системи України", згідно з яким створюється тимчасова спеціальна комісія для проведення люстраційної перевірки суддів. Вона почала працювати понад рік тому, але незабаром зупинила роботу через відсутність кворуму. У лютому 2015 року Рада призначила свою квоту в комісії, що дозволило розблокувати її роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram