ГоловнаПолітика

Кабмін вирішив не ділити пільговий газ за місяцями

Уряд ухвалив пакет газових рішень.

Кабмін вирішив не ділити пільговий газ за місяцями
Фото: Макс Левин

Уряд змінив умови надання газу населенню за пільговою ціною 3,60 грн за кубометр. Якщо раніше обсяг газу за такою ціною обмежувався 200 кубометрами на місяць, то тепер 1 200 кубометрів надаються на весь опалювальний сезон (6 місяців).

"Це означає, що людина може сама визначати, скільки газу використовувати в рамках соціальної норми щомісяця протягом опалювального сезону", - сказано в повідомленні Кабміну.

Крім того, ухвалено рішення, що в лютому 2016 року буде здійснено контроль реальних витрат газу населенням для опалення та оцінено необхідність збільшення соціальної норми у разі холодної зими.

Також уряд ухвалив постанову, якою спрощує перерахунок субсидій за житлово-комунальні послуги на зимовий період. Він буде здійснюватися в автоматичному режимі без подання повторних заявок.

Вносяться зміни і до порядку перерахунку вартості опалення підприємств ЖКГ. Перерахунок тепер буде проводитися щомісяця залежно від температури на вулиці, а не раз на півроку, як було раніше.

Прийнято також рішення, згідно з яким за результатами першого кварталу наступного року залежно від ціни імпортованого газу і курсу національної валюти буде здійснено коригування ринкової ціни природного газу.

Змінено постанову про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування. Зміни передбачають встановлення коригуючих коефіцієнтів для розрахунку витрат газу, електричної та теплової енергії на потреби опалення залежно від поверховості будинків; введення нормативів користування послугами для централізованого опалення за умови обладнання житлових будинків лічильниками.

Нагадаємо, 30 вересня прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що уряд знизить ціну на газ для всіх жителів країни в межах 200 кубометрів на місяць до 3,6 гривні за кубометр.

Раніше передбачалося, що якщо газ використовується тільки для приготування їжі та/або підігріву води, він коштує 7,2 гривні за кубометр незалежно від спаленого обсягу. Якщо ж він використовується для опалення, то з 1 жовтня по 30 квітня включно він коштує 3,6 гривні за кубометр (в обсязі не більш ніж 200 кубометрів на місяць, кожен подальший кубометр коштує 7,2 гривні).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram