ГоловнаПолітика

Міжнародна організація передала в Гаазький трибунал матеріали про Донбас

Переважно йдеться про безчинства сепаратистів.

Міжнародна організація передала в Гаазький трибунал матеріали про Донбас
Гаагский трибунал
Фото: http://www.un.org

Організація "Міжнародне партнерство з прав людини" (МППЛ) 23 жовтня передала в Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал) матеріали про військові злочини і злочини проти людяності, скоєні на Донбасі.

Як повідомляють

на сайті організації, мова йде про більш 300 свідчень від жертв і свідків таких подій. Матеріали зібрано в рамках проекту, спрямованого на недопущення безкарності за серйозні злочини під час військового конфлікту в Східній Україні.

Координатор і юрист проекту Саймон Папуашвілі під час зустрічі з представниками МУС заявив, що загалом було 32 місії, зібрано більш ніж 300 свідчень про злочини. Щодо кожного з епізодів співробітники МППЛ зібрали також контекстну інформацію, подробиці передбачуваного злочину й інформацію про осіб, підозрюваних у скоєнні цих злочинів.

За його словами, МППЛ задокументувала злочини, вчинені обома сторонами конфлікту, проте переважно йдеться про злочини, скоєні сепаратистами на підконтрольній їм території Донбасу.

Зі свого боку керівник програми з прав людини та правосуддя в міжнародному фонді "Відродження" Роман Романов розповів про кримінальні провадження, ініційовані українською владою. За його словами, влада України не в змозі забезпечити ефективне розслідування всіх зафіксованих злочинів.

Зі свого боку польовий координатор місії Світлана Валько розповіла, що зібрані докази класифіковано за географічною ознакою і розділено за п'ятьма основними категоріями злочинів: тортури, вбивства, обстріли, позбавлення майна й утримання військовополонених.

"Зібрані й представлені МППЛ матеріали будуть використані в попередній експертизі МКС про ситуацію в країні, яку проводять перед тим, як Верховний прокурор МКС зможе ініціювати повне розслідування міжнародних злочинів, які сталися в Південно-Східній Україні", - йдеться в повідомленні організації.

Міжнародне партнерство з прав людини (МППЛ) є незалежною, неурядовою організацією, заснованою 2008 року в Брюсселі, МППЛ тісно співпрацює з групами громадянського суспільства з різних країн у галузі прав людини на міжнародному рівні та для заохочення поваги до прав громад з обмеженими можливостями.

Нагадаємо, 4 лютого  Верховна Рада визнала юрисдикцію МКС щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій "ДНР"/"ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram