ГоловнаПолітика

У Запорізькій філії Інституту Горшеніна відбувся марафон "Ніч виборів-2015"

Програму поділили на три частини: екзит-поли, круглі столи з кандидатами, інтерв'ю з експертами.

У Запорізькій філії Інституту Горшеніна відбувся марафон "Ніч виборів-2015"

У Запорізькій філії Інституту Горшеніна відбувся марафон "Ніч виборів-2015", який складався з трьох сесій.

У першому блоці були оголошені результати екзит-полу, проведеного на виборчих дільницях Запоріжжя. Нагадаємо, в першому турі виборів міського голови більше "балів" у самовисуванця Володимира Буряка - його результат 30,6% більш ніж удвічі вищий, ніж кандидата від БПП Миколи Фролова (14,6%). Залишається ймовірність, що обійде Фролова і вийде в другий тур кандидат від партії УКРОП Ярослав Грішин (13,2%).

У другій трійці: кандидат від "Нашого краю" Сергій Кальцев (8,7%), самовисуванець Олександр Сін (7,6%) і представник "Батьківщини" Олександр Старух (6,8%).

На виборах до міської ради Запоріжжя, згідно з даними екзит-полу, з результатом 26,8% переміг "Опозиційний блок". Партія "УКРОП" посіла друге місце з 12,0% голосів, "Блок Петра Порошенка "Солідарність" - 11,1%. За даними дослідження, у міськраду також проходять партії "Самопоміч" (9,1%), "Нова політика" (8,8%), "Батьківщина" (7,0%), "Наш край" (6,8%) . Екзит-пол проводився на 79 дільницях, опитано 7834 людини, похибка - 1,1%.

Крім того, під час марафону прозвучали ексклюзивні прогнози експертів. Для оцінки політичних "пропорцій" у Запоріжжі та регіоні на комунікаційному майданчику зустрілися запорізькі політологи: Роман П'ятигорець, Павло Скурський, Владислав Ніколаєв. За словами П'ятигорця, сенсацією цієї виборчої кампанії став успіх "УКРОПу". "Видно було, що у них відбувалася потужна кампанія. Люди вклалися в рекламу "міцненько". Для молодої політики "УКРОП" взяв непоганий темп, тим паче, що партія значно підкована фінансово", - зазначив політолог.

Павло Скурський розповів про тривожну ситуацію в Бердянську. "Штаб кандидата в мери Чепурного розробив ноу-хау, що дозволяє контролювати явку виборців за допомогою фальшивого екзит-полу. Створили інформаційну базу, а насправді йдеться про банальний підкуп виборців. Загалом, місцевий олігарх Пономарьов, що стоїть за Чепурним, - відомий майстер з придумування різних схем на виборах", - вважає Павло Скурський.

Соціолог Аскад Ашурбеков опублікував соціологічні дослідження про те, як змінювалися електоральні настрої запоріжців за останні півроку. Загалом результати екзит-полу відповідали тим викладкам і графікам, які надав соціолог. "Як і очікувалося, вибори мера пройдуть у два тури. Судячи з усього, у другий тур вийдуть Микола Фролов чи Ярослав Грішин. Однак у всіх ситуаціях перемогу здобуде Володимир Буряк", - упевнений Аскад Ашурбеков.

Третій блок - круглі столи з кандидатами на пост мера Запоріжжя. Зустрілися Олександр Сін, Наталія Завгородня, Тимур Книш та Володимир Кияниця. За словами чинного міського голови Олександра Сіна, виборча кампанія проходила не зовсім коректно. Було залучено всі відомі "методи" роботи з електоратом. "Демонстративний підкуп виборців відбувався на очах у всього міста. При цьому - повна бездіяльність правоохоронних органів. Міліція відповідала: "поки ця людина не напише заяву, ми реагувати не будемо". Це зумовило відсутність серйозних звернень з боку штабів", - підкреслив Олександр Сін.

Наталія Завгородня вважає, що головним чинником перемоги у виборах залишається фінансовий ресурс. "Ми спостерігаємо парадокс, коли люди, протестуючи проти олігархів, віддають голоси тим, кого ті фінансують на виборах", - сказала вона.

Перші особи партій: Ірина Лех (Радикальна партія), Владислав Марченко ("Самопоміч"), Артур Гатунок ("УКРОП"), Віталій Подлобніков ("Свобода") закликали громадських працівників зібрати докази про порушення в боротьбі за перемогу партії "Нова політика". "Були так звані контролери, які фіксували явку людей. У нас зібрана доказова база таких порушень, ми, звичайно, надамо все це правоохоронним органам. Закликаємо також всіх людей повідомляти нам, якщо вони бачили явні порушення виборчого процесу", -заявила Ірина Лех.

Владислав Марченко оцінив явку виборців у Запоріжжі (42%), як цілком нормальну. "Порівняно з Дніпропетровськом або Одесою, де явка нижча, ми цілком задоволені кількістю тих, хто проголосував у Запоріжжі. Люди в нашому місті дійсно прийшли на дільниці сказати свою думку. Якщо чесно, ми планували, що буде явка менша, близько 40%. Таку явку, яка вийшла, можна назвати оптимістичною", - вважає він.

Представники громадянської мережі «ОПОРА» надали аналіз порушень в регіонах країни. Модератор каналу youtube "Країна-ТВ", боєць батальйону МВС з позивним "Кіт" в інсайдерському проекті марафону "Народний екзит-пол" надав бліц-опитування та коментарі про настрої жителів Авдіївки і с. Тоненьке. У частини місцевих жителів така ситуація викликала подив, багато хто вважає, що на їхньою думкою влада вирішила не зважати, просто позбавивши законного права голосу. Незважаючи на образу, розглядаючи можливість проведення виборів, жоден з учасників опитування можливість "продажу" голосу не розглядає.

На завершення марафону експертні оцінки дня виборів дали:

Олексій Лещенко (віце-президент Інституту Горшеніна) представив дані екзит-полу в представництві Інституту Горшеніна в м. Харків. "Ми у Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях проводили опитування. Там немає завищених очікувань. У найближчий рік жителі не очікують змін на краще. Але немає й розчарування. Є консолідація і мобілізація суспільства. Умовно кажучи, ті, хто підтримував нову владу, продовжують її підтримувати. Є якесь перегрупування, але немає повальної підтримки опозиції", - говорить віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко.

Валерій Калниш (колишній головний редактор газети "Коммерсантъ", ведучий програм "Радио-Вести") оцінив розстановку політичних сил у регіонах країни, в тому числі і в Запоріжжі й області, як цілком очікувану. І підкреслив, що "для "розкачки" нової влади знадобиться щонайменше рік. Тому особливих змін найближчим часом від нових людей у політиці чекати не варто".

Учасники марафону відстежували обстановку в Запоріжжі і області під час прямих включень репортерів телекомпанії TV5. Stream із конференц-холу Інституту Горшеніна протягом чотирьох годин проходив на інтернет-порталах LB.ua, Golos. zp. ua, сайті "Індустріальне Запоріжжя".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram