ГоловнаПолітика

Обама ветував законопроект, що передбачає військову допомогу Україні (оновлено)

Законопроект передбачав 612 млрд доларів на оборону у 2016 році.

Обама ветував законопроект, що передбачає військову допомогу Україні (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама наклав вето на законопроект про витрати на оборону у 2016 фінансовому році, який почався 1 жовтня.

Як відомо, в цей законопроект внесено положення, що стосуються надання військової допомоги Україні, повідомляє The Associated Press.

"Я збираюся відправити його (законопроект - ред.) назад у Конгрес, і мій меседж дуже простий: зробімо це правильно", - цитує слова президента видання The Hill.

Основною причиною вето Обами стало те, що, згідно із законопроектом, збільшення оборонного бюджету заплановане за рахунок позабюджетних витрат, пише USA Today.

Цей крок Обами став прогнозованим, оскільки про намір застосувати вето глава Білого дому оголосив раніше, пише Укрінформ.

Відхилення законопроекту президентом, який має двопартійну підтримку в обох палатах Конгресу США, викликало різку критику з боку законодавців. Зокрема, спільну заяву із цього приводу в четвер зробили голови комітетів з питань збройних сил Сенату США Джон Маккейн і Палати представників Мак Торнберрі.

"Накладення президентом Обамою вето на закон про асигнування на національну оборону є не тільки безпрецедентним, але й дурним, цинічним і відверто небезпечним. Ніколи раніше американський президент не використовував законопроект, який визначає фінансування і підтримку наших військ і членів їхніх сімей, як політичний важіль у справах внутрішнього порядку денного", - йдеться у спільній заяві законодавців.

Голови військових комітетів Конгресу США зазначили, що законопроект дозволяє виділити рівно стільки грошей, скільки президент просив на національну оборону.

Нагадаємо, 7 жовтня Сенат Конгресу США ухвалив законопроект про витрати на оборону у 2016 році в обсязі 612 млрд доларів. За це рішення в Конгресі США проголосували 70 сенаторів, 27 виступили проти.

Законопроект, зокрема, "дає нові інструменти в боротьбі з ІДІЛ і "Аль-Каїдою" і забезпечує українців летальною допомогою, необхідною для боротьби з російською агресією".

Документ дозволяє главі Пентагону Ештону Картеру в координації з держсекретарем США Джоном Керрі використовувати 300 млн доларів на надання військової допомоги Україні. Важливим елементом законопроекту є положення, згідно з яким 50 млн доларів з указаної суми можна використати на надання Україні оборонних озброєнь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram