ГоловнаПолітика

Нацгвардія витратила мільйон на фіктивне постачання дров

Солдатам довелося самим забезпечувати себе дровами.

Нацгвардія витратила мільйон на фіктивне постачання дров
Архив

Служба безпеки України у взаємодії зі службою внутрішнього аудиту Національної гвардії України викрила розкрадання в особливо великих розмірах у підрозділах НГУ в Дніпропетровській області.

Як повідомляється на сайті спецслужби, протягом 2013-2015 років посадові особи однієї з окремих бригад охорони громадського порядку НГУ закуповували паливну деревину за державні гроші у приватного підприємця. За фіктивне постачання приблизно 900 кубометрів деревини він отримав більш ніж 450 тисяч гривень. Але дрова військова частина так і не отримала.

У листопаді 2014 року з ініціативи заступника командира тієї самої окремої бригади охорони з підприємцем було укладено договір на проведення ремонту бронетранспортера. Згідно з актом виконаних робіт комерсанту було переказано 22 тисячі гривень. Однак ремонт техніки проводився волонтерами на безоплатній основі.

У травні та серпні 2015 року за вказівкою посадових осіб одного з Центральних оперативно-територіальних об'єднань Нацгвардії низка військових частин закупила деревину на майже 600 тисяч гривень у комерційної фірми з Дніпропетровська. Дрова для частин НГУ також не були доставлені. Чи пов'язана ця фірма зі згаданим приватним підприємцем, не повідомляється.

Фактично між військовослужбовцями і підприємцями було здійснено безтоварні операції, внаслідок яких деревина для частин не надійшла, а забезпечення підрозділів паливом здійснювалося безоплатно волонтерами і завдяки особовому складу, який самостійно забезпечував себе дровами.

Кошти за фіктивне постачання дров конвертувалися в готівку і розподілялися між посадовими особами НГУ і комерсантами.

За матеріалами військової контррозвідки СБУ і військова прокуратура відкрили кримінальні провадження.

Чиновникам Національної гвардії і комерсантам оголошено про підозру у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 2 ст. 410 (викрадення, привласнення військового майна, а також заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram