ГоловнаПолітика

За крок до виборів: "гарячі" точки

У ряді регіонів місцеві вибори можуть бути зірваними. Зокрема, хиткою залишається ситуація у прифронтових Маріуполі та Красноармійську. Підготовка до виборів там супроводжується системними порушеннями виборчого законодавства. Більше того, в якості “нової” влади в регіонах балотуються колишні бойовики так званих “ДНР”/“ЛНР” та відверті сепаратисти. Активісти та кандидати від проукраїнських сил заявляють про “змову” між Банковою і представниками колишньої Партії регіонів, аби дати останнім виграти в окремих населених пунктах, зокрема в Маріуполі.

В останній тиждень виборчої кампанії напруженою є ситуація і в Черкасах, де ЦВК замінила склад територіальної виборчої комісії після тривалого затягування з реєстрацією кандидатом в мери нинішнього очільника міста Сергія Одарича. Наразі робота комісії активізувалась, однак, чи встигне вона в такий короткий період надрукувати бюлетені і чи не виникнуть інші технічні перешкоди, аби вкластися в дедлайн до неділі, - питання наразі відкрите.

Спокійніша підготовка до виборів в таких регіонах як Харків, Запоріжжя, Одеса, Дніпропетровськ та Київ. Хоча політична боротьба не менш запекла. Так, соціологічні дослідження показують, що в жодному із цих міст вибори мера не обмежаться одним туром. А формування складу місцевих рад не обійдеться без сюрпризів. До прикладу, в міськраду столиці з великою вірогідністю можуть пройти кандидати від Оппоблоку, а БПП балансує на грані 5% бар'єру у Харкові.

Фото: Макс Требухов

Детальніше про передвиборчу ситуацію в окремих регіонах України — у матеріалі LB.ua.

Маріуполь, Краматорськ та інші

Ситуація з виборами 25 жовтня в окремих районах Донецької і Луганської областях прояснилася наприкінці серпня. Центральна виборча комісія визначила перелік із 91 місцевої ради Донецької і 31 — Луганської області, де виборці зможуть скористатися своїм правом голосу.

Активно відстоював позицію не проводити вибори у Маріуполі, як і в усіх населених пунктах по лінії розмежування, голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Він говорив про небезпеку для людей, зокрема тих, хто безпосередньо братиме участь в організації виборчого процесу, а також про дезорієнтованість населення, яке тривалий час піддавалось впливу антиукраїнської пропаганди з боку російського телебачення.

Один зі співрозмовників LB.ua в оточенні Жебрівського додає, що перед ним (зрештою, як і перед всіма очільниками інших регіонів України) Банкова ставить завдання: забезпечити максимальний результат для президенстької політсили, що в даних умовах зробити вкрай складно. “А потім нас зроблять крайніми і призначать інше керівництво військово-цивільної адміністрації, лояльне до тих, хто переможе на виборах... Всі ми знаємо, що не обійдеться без впливу представників Оппоблоку”, — додає співрозмовник.

Мітинг в Маріуполі проти представників оппоблоку
Мітинг в Маріуполі проти представників оппоблоку

Підготовка до місцевих виборів у Маріуполі з самого початку супроводжувалася скандалами щодо роботи міської виборчої комісії. Так, за місяць до голосування Центральна виборча комісія замінила двох голів виборчої комісії, а також сім її членів за “системне невиконання обов'язків”. Такий хід подій обурив місцевих активістів, а особливо — кандидатів на посаду мера та депутатів міськради. “Після зміни складу комісії, вона стала фактично підконтрольною Оппоблоку і спроби замінити тих людей, які підіграють колишнім регіоналам, не увінчалися успіхом. Таке враження, що є певна домовленість з ЦВК, бо без цього така заміна не могла відбутися”, — обурюється один із кандидатів на мера Маріуполя від партії “Сила людей” Максим Бородін.

Серед порушень виборчої комісії він називає, зокрема, проведення позачергового засідання в приміщенні типографії, де друкувались бюлетені, а також недопуск представників різних партій до контролю за цим процесом. Більше того, за словами Бородіна, абсурд ситуації полягає в тому, що бюлетені друкуються в типографії газети “Приазовський робочий”, що є частиною холдингу СКМ Рината Ахметова. “В місті залишається дуже великий відсоток мешканців, котрі не визначились зі своїм вибором. Тому Оппоблок, вочевидь, має намір намалювати собі якийсь результат”, — переконаний Бородін.

В типографії <<Приазовського робочого>>
В типографії <<Приазовського робочого>>

З ним не зовсім згоден один зі співрозмовників LB.ua, близький до керівництва Донецької військово-цивільної адміністрації. За його словами, Оппоблоку, а відповідно і Ахметову, не вигідно зривати вибори, оскільки близько 40% населення міста є потенційними його виборцями. “На заводах Ахметова працює близько 50 тисяч людей. Додавши членів їхніх родин, віднявши явку, можемо отримати до 40% виборців... Справа в тому, що вони (представники Оппоблоку — ред.) не вміють робити вибори по-чесному. Можуть хіба “нагинати”, “брати під контроль” і так далі”, — зазначає співрозмовник, додавши, що сценарій зриву виборів в місті може бути використаний тими, хто не захоче приймати результати виборів.

Найбільша боротьба в Маріуполі розгорілась таки за пост мера. Із 22 зареєстрованих кандидатів визначилися троє фаворитів гонки: самовисуванець, директор з персоналу ПАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча", що входить в групу Рината Ахметова “Метінвест”, Вадим Бойченко, якого підтримує Оппоблок; гендиректор ПАТ "Маріупольгаз" Григорій Шекула, що йде на вибори як самовисуванець, хоча негласно погоджений з Банковою (офіційно кандидатом від БПП значиться голова Тельмановської держадміністрації Олександр Романюк); а також голова правління ТОВ “Управління громадського харчування і торгівлі” (харчовий холдинг ТМ “Азов продукт” і мережі аптек “Азовфарм”) Юрій Тернавський. Останній позиціонує себе як волонтер, втім, в інтернеті “гуляє” його фото з “народними мерами” братами Кузьменками в період окупації “ДНР”. В 2012 році Тернавський був довіреною особою депутата-регіонала Олексія Білого, екс-гендиректора ММК “Азовсталь”. Під час передвиборчої агітації активно намагався примкнутись то до табору Оппоблоку, то до БПП, то до “Самопомочі”. “Оскільки Шекула — ставленик влади, то існує можливість отримати так званий прихований рейтинг (за рахунок адмінресурсу — ред.). А отже, Оппоблоку і Ахметову треба “вибити” його з гонки, щоб в другий тур вийшов Бойко і Тернавський, котрі входять в так званий актив Ахметова”, — зазначає співрозмовник в Донецькій військово-цивільній адміністрації.

Щодо ситуації в інших населених пунктах Донецької області, де відбуватимуться вибори, то впродовж виборчої кампанії виникали інформаційні скандали з приводу появи в списку зареєстрованих кандидатів відвертих прихильників сепаратистів чи колишніх регіоналів. Зокрема, в Краматорську від Оппоблоку висувається сепаратист і колишній бойовик “ДНР” Олександр Єрмольченко, що, як пишуть ЗМІ, брав участь у блокуванні військової техніки ЗСУ на підступах до міста в травні минулого року, а пізніше воював разом з російськими терористами Ігора Стрелкова.

Фото: vlada.io

В Слов'янську в депутати міськради від Аграрної партії балотується так званий “начальник штабу “ДНР” Константин Водоп’янов, який, за словами журналіста Кирила Сазонова, в червні минулого року заявляв: “Немає такого президента Порошенка і немає такої держави Україна”.

Крім цього, серед кандидатів в депутати Слов'янської міськради від "Української партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю" значаться Олексій Каліта та Владислав Тарактєєв, котрі, як пишуть місцеві ЗМІ, під час окупації міста входили до складу “Координаційної ради з питань місцевого самоуправління”, яку створювали при так званому “народному мерові”.

В мери Слов'янська від Оппоблоку балотується депутат міськради від ПР Вадим Лях. Лозунг його передвиборчої реклами: “Любити Слов'янськ, як Неля”. Йдеться про Нелю Штепу, мера Слов'янська, яку звинувачують в тероризмі і пособництві з “ДНР”. До речі, в помешканні Ляха проводили обшук, під час якого знайшли зброю та ігрові автомати. Згодом його відпустили під заставу.

Фото: www.kramatorsk.info

В Красноармійську на пост глави міста як самовисуванець балотується Руслан Требушкін, мер-регіонал Димитрова Донецької області, відомого тим, що возив допомогу “Беркуту” під час Революції Гідності. Він називав українську владу “хунтою”, хоча це й не завадило йому балотуватись в нардепи минулого року. Більше того, весною минулого року, говорячи про анексію Криму, заявляв, що “вдячний Путіну за те, що він зробив”. "Ситуація в Маріуполі, як на мене, до виборів стишиться, Ахметов засипає всіх незадоволених грошима і на цьому закінчиться, — припускає співрозмовник LB.ua у військово-цивільній адміністрації Донецької області. — А от в Красноармійську так просто може й не закінчитись... Надто сильно в АП не хочуть бачити там Требушкіна".

“Закрите” опитування, організоване штабом БПП, за інформацією LB.ua, показує, що за пропрезидентську партію” і “Наш край” (проект Адміністрації президента) на виборах у звільнених районах Донбасу можуть проголосувати 17% і 16% виборців відповідно. Тоді як Оппоблок за цим же опитуванням набирає 22%. Тобто Банкова очікує на формування своєї більшості в містах обласного значення Донецької області, де відбудуться вибори. Однак, згідно з опитуванням, категорія “невизначених” сягає понад 20%, а отже, існує загроза збільшення рейтингу Оппоблоку.

Ще гіршою виглядає ситуація в Луганській області, де кількість тих, хто ще не знає, за кого віддасть голос, становить 76%. На думку директора фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірини Бекешкіної, причиною такої ситуації є розчарування виборців в політиках в цілому, а також велика кількість політичних партій та кандидатів, котрі балотуються на місцевих виборах. “Явка виборців на сході України буде низькою, на заході — високою... Більше того, якщо в Донецькій області підтримкою користується три партії: Оппоблок, БПП і “Наш край”, то в Луганській — взагалі не бачимо політсил, котрі мають явну популярність на фоні інших”, — зауважує Бекешкіна.

Фото: www.depo.ua

Втім, у пропрезидентському штабі заявляють, що в місцеві ради Луганської області мають можливість проти 5% бар'єр п'ять партій: Оппоблок, БПП, “Самопоміч”, “радикали” і “Батьківщина”.

На думку одного із кандидатів в Лисичанську міськраду від БПП Віталія Шведова, продемократичні сили зможуть сформувати більшість у більшості місцевих радах області. “Я вважаю, що саме тому відбувається стільки фальсифікацій з боку місцевих кандидатів, за якими стоять регіонали... Щоб створити базу або для потрібного результату, або для того, щоб потім не погодитись з результатами виборів і оскаржити їх результат”, — зазначає він і наводить приклади, починаючи від порушень під час формування виборчих дільниць, і закінчуючи безконтрольним друком бюлетенів.

Черкаси

За останній тиждень до голосування вірогідність зриву виборів проглядалася і в Черкасах, де ще станом на середу, 21 жовтня, не почали друкувати бюлетені.

“Теоретично (комісія — ред.) повинна встигнути (надрукувати бюлетені — ред.), але, якщо хтось дуже захоче не провести вибори в місті, то цим можна буде скористатися. Зважаючи ще й на той факт, що в цьому регіоні вже мають такий негативний досвіт: у 2006 році в Черкасах з третього разу обрали міського голову”, — коментує ситуацію координатор виборчих програм громадської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

Фактично з початку жовтня ТВК в Черкасах то реєструвала, то скасовувала реєстрацію нинішнього мера міста Сергія Одарича та його "Партію вільних демократів".

Як відомо, Одарич тричі вигравав вибори мера Черкас у 2006, 2010 і 2014 (на повторних виборах) роках. Під час другої каденції працював у коаліції з Партією регіонів у міськраді. У 2013 році Черкаська міськрада силами ПР і “Батьківщини” достроково позбавила його повноважень. Одарича пов'язують з Михайлом Бродським.

Після оновлення складу ТВК рішенням ЦВК Одаричу таки дали можливість брати участь у цих місцевих виборах. До речі, нову виборчу комісію в Черкасах очолив Володимир Матюша, який балотувався на виборах 2012 року по окрузі в Каневі. Під час підрахунку голосів він намагався з’їсти протокол дільничної виборчої комісії. Однак, присутнім вдалося цьому запобігти.

Фото: vikka.ua

На думку народного депутата від БПП, мажоритарника по округу в Черкаській області Олега Петренка, епопея з Одаричем негативним чином відіб'ється на рейтингу провладної політсили. Зокрема, це серйозно вдарить по рейтингу кандидата від БПП в мери міста Олександра Радуцького.

Таким чином, наразі основні фаворити гонки за крісло очільника Черкас: Сергій Одарич, Олександр Радуцький (секретар Черкаської міськради) та кандидат від “Батьківщини” Анатолій Бондаренко. “Зважаючи на весь негатив, який вилився на БПП, збільшилась вірогідність того, що в другий тур пройдуть чинний мер і кандидат від “Батьківщини”, — додає Петренко.

Щодо політсил, котрі мають шанс пройти в Черкаську міськраду, то до них належить БПП, “Батьківщина, “Самопоміч”, “Свобода”, Партія вільних демократів. 5% бар'єр, скоріше за все, пройде і Оппоблок. Нагадаємо, на семи мажоритарних округах в Черкаській області під час виборів в парламент у 2014 році пройшло четверо колишніх регіоналів. Хоч по багатомандатному окрузі в регіоні Оппоблок не набрав навіть 3% голосів.

Зриву виборів в Черкасах Петренко повністю не виключає, втім, зауважує, що наразі ТВК почала працювати в конструктивному руслі.

Запоріжжя

Підготовка до місцевих виборів в Запоріжжі проходить, у порівнянні з Маріуполем і Черкасами, достатньо спокійно, хоч і не обійшлася без “договорняків” щодо розподілення місць у виборчих комісіях. За даними LB.ua, після переговорів із представниками “демократичної коаліції” в особі Радикальної партії Ляшка, “Самопомочі” і “Батьківщини” керівні посади у більшості як територіальних, так і окружних виборчих комісіях дістались представникам Оппоблоку або її представникам в інших партіях.

А в селищі Балабино Запорізької області на початку жовтня невідомі в камуфляжі намагалися в силовий спосіб змінили голову виборчої комісії. Як пишуть місцеві ЗМІ, серед молодиків була представниця районного осередку “Батьківщини”, яка вимагала змінити голову на представника Оппоблоку. Після виклику міліції конфлікт був залагоджений.

“Ми намагалися мобілізуватися і висунути єдиного кандидата від демократичних сил, але фактично в останній момент палку в колеса поставила “Батьківщина”, висунувши свого Старуха (керівника Запорізької “Батьківщини” Олександра Старуха — ред.). Його рейтинг не дотягує до 5%. В партії відхрещуються, мовляв, грошей від Оппоблоку не брали, а висунули кандидата, щоб мобілізувати своїх виборців. Але виходить, що з колишніми регіоналами бореться тільки БПП. Решта партій відкрито заявляють, що БПП забирає їхній електорат, тому бачать в ньому свого основного конкурента”, — ділиться з LB.ua один із народних депутатів від БПП на правах анонімності.

Партійна соціологія показує, що в регіоні найбільшу кількість голосів на виборах набере Оппоблок — 26-32%. БПП має шанс отримати 16-20%. Рейтинг “Нашого краю”, що в Запоріжжі “взяв під крило” місцевих регіоналів (зокрема, братів Кальцевих, котрі очолювали місцевий осередок ПР) і комуністів, складає 7-10%. “Нова політика” — близько 7%. В місцеві ради також заходять “Самопоміч”, “Батьківщина” і “Укроп” (у всіх від 6% до 8% голосів). Під загрозою проходження — “ляшківці”, рейтинг яких в регіоні складає наразі 3,9%.

“На парламентських виборах минулого року ситуація в місті виглядала наступним чином: 56% отримали продемократичні сили, 44% - колишні регіонали. Думаю, така ж ситуація буде на місцевих. Тотального контролю регіонали, як у 2010 чи 2012 роках, не матимуть. Найбільша інтрига — хто ж переможе на виборах мера. Від цього залежить, якою буде більшість в міськраді”, — заявляє народний депутат від БПП Ігор Артюшенко.

Із 26 зареєстрованих кандидатів на посаду мера сформувалась наступна трійка лідерів: самовисуванець Володимир Буряк, головний інженер Запоріжсталі", яка належить Ринату Ахметову, нардеп від Блоку Петра Порошенка Микола Фролов та нинішній мер Запоріжжя Олександр Сін (самовисуванець). Опитування показують, що Буряк лідирує зі значним відривом, різниця ж у рейтингу останніх двох — до 2%, тобто в межах соціологічної похибки.

Фото: www.ipnews.in.ua

“У Сіна, як до початку виборчої кампанії, так і тепер, рейтинг сягає 11-13%. Однак, його антирейтинг становить близько 48%, йому немає, куди рости електорально, — каже LB.ua один із нардепів від БПП. — Сін просився і до Оппоблоку, і в “Нову політику”, і до БПП, оббиваючи пороги Банкової... Але ніхто його не хотів брати через його антирейтинг”.

Харків

Головний фаворит виборів мера Харкова — чинний глава міста Геннадій Кернес, що представляє партію “Відродження”. Однак, його рейтингу недостатньо для перемоги у першому турі. Головний претендентом на місце його суперника у другому є кандидат від “Самопомочі” Тарас Сітенко, якого також підтримали партії "Батьківщина" та "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка.

Тарас Сітенко
Фото: newsroom.kh.ua
Тарас Сітенко

Реєстрація Оппоблоку в останній тиждень перед виборами може вплинути на формування депутатського корпусу в обласну раду. В міську — партія не балотувалась.

За результатами соцопитувань штабу “Самопомочі”, в міську раду з великим відривом проходить партія “Відродження”, “Наш край”, далі — “Самопоміч”. На грані проходження 5% бар'єру — БПП і “Батьківщина”. “Всі опитування показують, що БПП в міськраду не потрапляє. Але, думаю, їх таки спробують затягнути... Плюс — в п'ятницю вчергове запланований приїзд Президента. Це допоможе дотягнути ті піввідсотка, які їм не вистачає”, — каже представник штабу “Самопомочі” на правах анонімності.

Щодо обласної ради, то депутатські крісла, скоріше за все, поділять представники Оппоблоку, “Відродження”. “Батьківщина” і БПП, за даними соцопитувань, набирає по 9-10% і “Самопоміч” — 5%. Разом з тим, у партії Садового заявляють, що до них “доходять погані сигнали щодо можливих фальсифікацій на виборах”. “Ми готуємось цьому протистояти”, — коротко прокоментував таку інформацію нардеп від “Самопомочі” Роман Семенуха.

За його словами, результати виборів серйозно залежать від явки, зважаючи на значну частину невизначених виборців. Наразі соцопитування по Харкову показують більше 50% тих, хто має намір проголосувати.

Фото: glavnoe.ua

Одеса

Рекордна кількість кандидатів зареєстрована на виборах мера Одеси — аж 42 особи. Лідирує серед них за рейтингом чинний мер та колишній нардеп від Партії регіонів Геннадій Труханов. Він представляє власну партію “Довіряй ділам”.

Далі за голоси виборців для проходження в другий тур поборяться кілька кандидатів. На думку керівника місцевого осередку Комітету виборців України Анатолія Бойка, практично рівні шанси на друге місце мають колишній мер Одеси Едуард Гурвіц, який цього разу йде як самовисуванець, кандидат від Блоку Петра Порошенка — "Солідарність" (а, точніше, від одеського губернатора Міхаїла Саакашвілі) — Олександр Боровик, нардеп і колишній регіонал Сергій Ківалов та кандидат від партії "Відродження", екс-нардеп Світлана Фабрикант. В останньої шанси пройти в другий тур дещо менші, у порівнянні з рештою кандидатів.

“Така велика кількість кандидатів на виборах мера Одеси пов'язана не з тим, що в місті спостерігається неймовірний розквіт політичної еліти. Просто досить багато конкурентів, на відміну від, наприклад, кампанії 2010 року, коли основними противниками були Гурвіц і Костусєв. Крім цього, чимало із зареєстрованих — технічні кандидати. Правда, на жаль, довести це складно”, — зауважує Бойко.

У другому турі, на його думку, всі шанси перемогти є в Труханова. Втім, останнім часом в місті активно обговорюють сценарій, коли на чинного мера можуть “накопати” якусь справу і містом фактично управлятиме секретар міськради. Ним має всі шанси стати зручний для Саакашвілі Боровик, що, як перший номер в списку БПП, в будь-якому випадку пройде до міськради.

 Геннадій Труханов - в центрі
Геннадій Труханов - в центрі

В обласну раду, скоріше за все, пройде Оппоблок, БПП, “Наш край” і “Батьківщина”. За припущеннями керівника регіонального КВУ, дещо іншою буде політична конфігурація в міськраді, де окрім Оппоблоку і БПП, можуть зайти “Самопоміч” (котра проводить кампанію тільки по місту), а також партія Труханова “Довіряй ділам”. На межі прохідного бар'єру — “Батьківщина”, “Відродження” і “Українська морська партія Сергія Ківалова”.

Незважаючи на різноманітність партій, котрі мають шанс пройти, на думку Бойка, проблем у формуванні коаліції ні в міськраді, ні в облраді не буде. “У 2006 році, коли Гурвіц став мером, міськрада наполовину складалася з представників його партій, решта були регіонали. Обласну організацію ПР тоді очолював Клімов. Тим не менше, Гурвіц з Клімовим прекрасно знайшли мову, все поділили: і міськраду, і місто в цілому”, — пригадує він. “В Одесі всіх помирили гроші і земля”, — додає, жартуючи, Бойко.

Втім, зазначає, що вибори в місті перетворились на масовий підкуп виборців, що відіб'ється на результатах голосування. “Проводять овочеві ярмарки, де поряд зі знижками на картоплю стоїть банер якогось політика, роздають аптечки, цукерки, проїзні на автобуси, квитки в театр, а тепер почалась роздача грошей... При чому робить це як Оппоблок, так і БПП чи морська партія. Міліція щось реєструє, але жодної протидії немає”, — скаржиться Бойко.

Дніпропетровськ

“Гарячими” обіцяють бути вибори і в Дніпропетровську. Вибори мера також не обійдуться в один тур. У ньому, вочевидь, зустрінуться екс-губернатор області, а нині нардеп від Оппоблоку Олександр Вілкул та наближений до Ігоря Коломойського нардеп Борис Філатов від партії “Укроп” або ж нардеп від БПП Максим Курячий.

Фото: dp.kp.ua

До міської і обласної ради мають найбільші шанси пройти наступні партії: Оппоблок, “Укроп”, БПП і “Відродження”. На межі подолання 5% бар'єру — “Батьківщина”.

Київ

Кандидатами в мери столиці зареєструвалось 26 осіб. Серед яких: нинішній мер Віталій Кличко, лідер партії “5.10” і бізнесмен Геннадій Балашов, нардеп Борислав Береза (від “Партії рішучих громадян”), ресторатор і депутат Київради від “Самопомочі” Сергій Гусовський, герой чернігівських виборів Геннадій Корбан, затриманий нардеп від Радикальної партії Ляшка Ігор Мосійчук, лідер партії "Рух за реформи" Сергій Думчев, що на попередніх парламентських виборах балотувався по списку партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна", та інші.

Соцопитування, проведені чотирма компаніями на замовлення штабу БПП, показують, що Кличко лідирує з 44% голосів виборців. Екс-мер столиці і лідер партії “Єдність” Олександр Омельченко набирає 10,1%, Борислав Береза — 9,8%, депутат від “Батьківщини” Володимир Бондаренко — 8,6%. Гусовський, Корбан і Думчев не долають 5%.

Фото: Макс Требухов

У штабі БПП готуються до другого туру виборів, правда, не виключають, що з супротивником Кличка можуть бути “сюрпризи”. “Є питання і по Омельченку (у списку його партії значаться одіозні забудовники і представники команди Черновецького — ред.), і по Березі (виник скандал через його диплом і два паспорти — ред.)... У решти кандидатів — дуже масована реклама, тому можуть бути різні варіанти, хтось із них може вирватись вперед”, - додає один із представників київського штабу БПП.

Щодо Київради, то БПП “Солідарність” наразі набирає близько 35%, “Самопоміч” - майже 14%, “Батьківщина” - майже 12%, “Свобода” - 5,7%. На грані соціологічної похибки — рейтинг “Єдності” - 4,8%, Радикальної партії — 4,2%. І найбільшою несподіванкою стали дані соцопитувань щодо Оппоблоку, якому кияни готові віддати 4,4% голосів. Більше того, партія “Відродження” і “Наш край”, котрі фактично розділяють виборців з Оппоблоком, за даними соцопитувань, набирають 1% і 0,5% відповідно. До речі, на парламентських виборах Оппоблок по багатомандатному округу в Києві отримав 3,69% голосів.

“У Києві і реклами Оппоблоку практично немає, і кампанії активної вони тут не ведуть, — обурюється один із депутатів БПП “Солідарність” в Київраді. — Це люди, котрі далекі від політики, вони кажуть, що, коли був Янукович, їм, вистачало на їхнє погане життя, а зараз їм не вистачає на їхнє погане життя. Мовляв, не знаю, що у вас відбувається, але щось погане, бо раніше було краще...”

Правда, більшість у Київраді вдасться сформувати і без участі представників Оппоблоку. "Доведеться домовлятися чи то з "Самопоміччю", чи то з "Батьківщиною". В ідеалі - і з тими, і з тими", — додає депутат від БПП.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram