ГоловнаПолітика

Кабмін запропонував альтернативу судовій реформі Порошенка

Арсеній Яценюк вирішив підмінити собою Конституційну комісію.

Кабмін запропонував альтернативу судовій реформі Порошенка
Фото: Народный фронт

Уряд розробив свій варіант судової реформи на противагу проекту, розробленому Конституційною комісією при Президентові.

"Кабінет Міністрів схвалює концепцію судової реформи", - сказав прем'єр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу.

За його словами, судова реформа, яку пропонує уряд, передбачає повне перезавантаження всіх судів.

"Це означає, що в Україні мають бути набрані нові судді за тим самим принципом, за яким була сформована нова Національна поліція України", - сказав прем'єр. Цей принцип, додав він, полягає в обранні нових суддів на прозорому і незалежному конкурсі.

Другий елемент судової реформи, за словами прем'єра, - це формування "виключно триланкової судової системи", яка складається з місцевих судів, апеляційних судів і вищої судової інстанції - Верховного Суду України. Із цих слів випливає, що проект пропонує скасувати Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд та Вищий адміністративний суд.

Також проект уряду передбачає "повне позбавлення від політичного впливу і Вищої ради юстиції, й інших органів, які здійснюють контроль за судовою системою, обранням і призначенням судів". Урядовий проект судової реформи також передбачає, що структура і система судів повинна визначатися виключно законами України.

"Ми переконані, що Президент, парламент і уряд єдині в меті досягнення незалежної судової системи... Часу на це немає. Що швидше будуть проведені відповідні конституційні зміни, то швидше в Україні буде вирішено одну з ключових проблем корупції - корупцію в судовій гілці влади", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, у вересні проект змін до Конституції в частині судової реформи затвердила Конституційна комісія, створена Президентом Петром Порошенком. Цей проект не такий радикальний, як урядовий. Основні положення пропонованої Президентом судової реформи читайте у статті "«Болванка» судової реформи: без очищення і з монополією для адвокатів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram