ГоловнаПолітика

У Тернополі знайшли 1800 неврахованих бюлетенів

Друкарня каже, що не встигла знищити надлишок.

У Тернополі знайшли 1800 неврахованих бюлетенів
Фото: EPA/UPG

Правоохоронці вилучили близько 1800 неврахованих бюлетенів і вісім кліше в одній з друкарень Тернополя.

Як повідомляють на сайті МВС, 20 жовтня в міськвідділення міліції звернувся один з учасників виборчого процесу і заявив, що в друкарні залишилися бюлетені і кліше. За словами власника друкарні, знищення бракованих бюлетенів планувалося саме на 20 жовтня, оскільки на цей день було видано наказ про знищення. Проте зробити цього не встигли.

З друкарнею міська й обласна територіальні виборчі комісії уклали угоди про друк виборчих документів. Друкарня зобов'язувалася надрукувати 181 695 бюлетенів для Тернополя і 842 842 для області.

З початку вересня і до 16 жовтня включно підприємство друкувало виборчі бюлетені. Протягом 16-19 жовтня члени ТВК міста та області забрали бюлетені і передали під охорону співробітників міліції.

Відповідно до умов договору і норм виборчого законодавства, кліше слід знищити за день до голосування, а надлишок бюлетенів (близько 1%) слід знищити в день передачі оригіналів, а це 16-19 жовтня, повідомили в МВС.

Документацію вилучили правоохоронці. За попередньою інформацією, там було 385 бюлетенів до міської ради, 42 в обласну, 21 в Залозецьку сільраду і 1354 бюлетенів для голосування за мера.

За фактом незаконного зберігання виборчих бюлетенів Тернополя відкрито кримінальне провадження (ч.2 статті 158 КК, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років). Відповідатиме власник друкарні, але слідчі перевіряють і дії членів ТВК, оскільки вони відповідають за складання акта про знищення. Правоохоронці поки що не бачили документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram