ГоловнаПолітика

Держлісагентство створює лісовий патруль

Відомство відзвітувало про реалізацію Концепції розвитку лісового господарства.

Держлісагентство створює лісовий патруль
Фото: предоставлено пресс-службой

Перші підсумки реалізації Концепції розвитку лісового та мисливського господарства України буде видно вже до кінця цього року.

Про це заявив голова Держлісагентства Олександр Ковальчук під час презентації документа на колегії Міністерства аграрної політики та продовольства, повідомляє РБК-Україна.

"Над документом працювали понад 60 кращих експертів у галузі, включно з міжнародними партнерами з ФАО та Європейського інституту сусідства та партнерства. У результаті ми отримали комплексний і покроковий план дій, який максимально відповідає реаліям лісового господарства, враховуючи при цьому успішний досвід наших європейських сусідів - Латвії, Польщі та Болгарії", - повідомив Олександр Ковальчук.

Документ визначає 4 пріоритети розвитку галузі - реформування системи управління, створення сучасної лісової охорони, введення електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів, а також перехід на електронні держзакупівлі.

"Пілотні підприємств успішно протестували систему допорогових торгів ProZorro, і з 1 листопада ми готові впровадити цю платформу в усій структурі агентства. За підрахунками, річна економія перевищить 1 млрд гривень. Післяпорогові торги будуть проходити через відкриті електронні тендери", - повідомив голова відомства.

Загальний електронний облік деревини Концепція передбачає з 1 липня 2016 року. Нововведення суттєво скоротить частку "тіньових" рубок і заощадить державі до 2 млрд грн. Наступного року також з'явиться лісовий патруль, створений за аналогією з поліцією.

"Паралельно з цим буде оптимізована структура самого лісагентства. Мета - скоротити адміністративний штат і розділити функції господарювання та контролю. Поки що одне відомство виконує дві ці полярні завдання, корупцію в галузі не викоренити", - заявив Олександр Ковальчук, анонсувавши також принципове оновлення конкурсної комісії з відбору директорів держпідприємств галузі.

Рішенням колегії міністерства, а також експертів ЄС і представників профільних асоціацій Концепцію схвалено і буде передано на розгляд Кабміну України.

Нагадаємо, в управлінні Держлісагентства перебуває близько 74% лісів країни. Решта 26% належать іншим лісокористувачам, які за рік рубають до 1,5 млн кубометрів лісу. З цього обсягу тільки 10% проходять через електронний облік, тоді як у структурі агентства цей показник сягає 90%. Із загальною річною вирубкою 14-15 млн кубометрів обсяг "чорного" лісу, за оцінками експертів, сягає 3 млн кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram