ГоловнаПолітика

ЦВК поскаржилася на Харківську ОВК в Генпрокуратуру

Харківський облвиборчком неодноразово відмовив у реєстрації кандидатів у депутати облради "Опозиційного блоку" і "Блоку Дарта Вейдера"

ЦВК поскаржилася на Харківську ОВК в Генпрокуратуру
Фото: EPA/UPG

Центральна виборча комісія звернулася до Генеральної прокуратури з приводу законності дій Харківської обласної виборчої комісії.

Як повідомляє прес-служба ЦВК, відповідне рішення було прийнято на засіданні комісії в п'ятницю.

"Ігнорування Харківською обласною виборчою комісією обов'язкових до виконання рішень комісії вищого рівня і судових рішень підтверджує систематичне і грубе порушення цією комісією та її членами вимог Конституції та законів України. Зазначене також свідчить про можливу наявність у діях членів цієї комісії ознак перешкоджання реалізації виборчих прав громадян України, діяльності інших суб'єктів виборчого процесу, у тому числі ЦВК, і складу злочину, передбаченого статтею 157 Кримінального кодексу України", - йдеться у зверненні.

Необхідність звернення зумовлена тим, що Харківський облвиборчком неодноразово відмовив у реєстрації списків кандидатів у депутати облради від партій "Опозиційний блок" і "Блок Дарта Вейдера", відмовившись виконувати рішення судів і постанови ЦВК з цього приводу.

Також ЦВК прийняла рішення звернутися до Генеральної прокуратури у зв'язку з тим, що Маріупольська міська виборча комісія досі не забезпечила друкування бюлетенів на вибори міського голови та депутатів міськради, хоча відповідно до закону бюлетені повинні бути надруковані не пізніше ніж 15 жовтня.

ЦВК зобов'язала Черкаську міську виборчу комісію доставити їй документи для реєстрації 12 кандидатів у депутати міської ради, а також кандидата в мери Черкас від партії "Вільні демократи". Окрім того, у зв'язку з грубими порушеннями, які допустив Черкаський міськвиборчком при реєстрації зазначених кандидатів, ЦВК звернулася до Генеральної прокуратури з проханням перевірити законність дій комісії та відреагувати відповідно до законодавства України.

Нагадаємо, ЦВК зажадала у Харківського облвиборчкому список партії "Опозиційний блок" в обласну раду, щоб самій його зареєструвати.

Раніше Харківська обласна виборча комісія відмовилася реєструвати список "Опоблоку". У відповідь ЦВК розпустила комісію. Однак новий склад облвиборчкому теж відмовив партії в реєстрації

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram