ГоловнаПолітика

Україна отримала місце в Раді Безпеки ООН

Країна стала представником Східної Європи на 2016-2017 роки.

Україна отримала місце в Раді Безпеки ООН
Фото: twitter.com/PavloKlimkin

Україну обрано непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки. За її кандидатуру в четвер проголосували 177 з 193 країн-членів ООН при 118 необхідних.

Цього року конкуренції за місця непостійних членів не було. Україна, Єгипет, Японія, Сенегал і Уругвай претендували на п'ять вакантних місць і, відповідно, зайняли їх.

Рада Безпеки ООН складається з 15 членів, в числі яких п'ять постійних (Китай, Росія, Британія, США і Франція) і десять непостійних членів, яких обирають на дворічний термін. Цього року закінчуються повноваження Йорданії, Литви (її місце займе Україна), Нігерії, Чаду та Чилі. Інша п'ятірка непостійних членів складається з Анголи, Венесуели, Іспанії, Малайзії та Нової Зеландії.

Члени Ради Безпеки по черзі виконують обов'язки голови протягом місяця

Рада Безпеки відіграє провідну роль у визначенні наявності загрози миру або акту агресії. У деяких випадках Рада Безпеки може вдаватися до санкцій або навіть санкціонувати застосування сили з метою підтримки або відновлення міжнародного миру і безпеки. Крім того, Рада виносить Генеральній Асамблеї рекомендації щодо призначення нового генерального секретаря і прийому нових членів до складу ООН.

Всі члени ООН зобов'язані підкорятися рішенням Ради Безпеки і виконувати їх. Тоді як інші органи ООН виносять рекомендації державам-членам, Рада Безпеки має повноваження приймати рішення, які держави-члени після цього зобов'язані виконувати за статутом.

Нагадаємо, раніше Україна тричі була непостійним членом Ради Безпеки - двічі як УРСР у 1948-1949 і 1984-1985 роках і раз як незалежна держава в 2000-2001 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram