ГоловнаПолітика

Олександр Янукович зажадав від України компенсацію за ВБР

Син екс-президента заявив, що подав позов до ЄСПЛ

Олександр Янукович зажадав від України компенсацію за ВБР
Фото: vidomosti-ua.com

Син екс-президента України Віктора Януковича Олександр подав позов проти України в Європейський суд з прав людини (Страсбург).

Про це повідомив у Фейсбуці його прес-секретар Юрій Кірасир з посиланням на реліз англійської адвокатської компанії Joseph Hage Aaronson LLP.

"У своєму позові він просить суд підтвердити порушення його прав відповідно до Європейської конвенції з прав людини, зокрема право на повагу своєї власності, справедливий судовий розгляд, а також право не зазнавати дискримінації у зв'язку з тим, що він є сином президента Януковича", - йдеться у документі.

У релізі також ідеться, що Україна порушила право приватної власності Олександра Януковича, "експропріювала" належні йому 100% акцій у "Всеукраїнському банку розвитку". "При цьому йому не надали жодної компенсації, а якісь реальні перспективи виплати такої компенсації Україною в добровільному порядку відсутні", - йдеться у релізі.

Подачу позову до ЄСПЛ Янукович пояснив "неможливістю відстояти свої законні права в українських судах".

Також у релізі наголошується, що Олександр Янукович "постраждав від дискримінаційного ставлення" до себе з огляду на те, що є сином Віктора Януковича.

"Олександр Янукович просить ЄСПЛ зобов'язати державу Україна виплатити йому матеріальну компенсацію у розмірі ринкової вартості акцій банку", - підсумував Кірасир.

Нагадаємо, банк ВБР визнали неплатоспроможним у зв'язку зі введенням санкцій проти його власника Олександра Януковича, а не з економічних причин. Згодом банк купила компанія "Екосіпан", контрольована власником мережі "Ельдорадо" Віктором Поліщуком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram