ГоловнаПолітика

МЗС придумало спосіб притягнути громадян Росії до відповідальності за катастрофу MH17

Україна вважає, що катастрофу "Боїнга" треба розглядати як теракт.

МЗС придумало спосіб притягнути громадян Росії до відповідальності за катастрофу MH17

Україна пропонує вважати катастрофу літака "Боїнг-777" терактом, оскільки це дозволить залучити до відповідальності громадян Російської Федерації.

Про це на брифінгу заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Вона зазначила, що всі варіанти створення трибуналів - однією з країн Загальної слідчої групи або кількома країнами - не відповідають на одне питання: як притягнути російських громадян до відповідальності. У Росії немає зобов'язання співпрацювати з трибуналом, якщо він створений без рішення Радбезу ООН, заявила Зеркаль. У Радбезі ООН Росія має право вето, тому варіант створення трибуналу через цей орган малоймовірний.

У зв'язку з цим Україна пропонує розслідувати катастрофу як теракт. "В рамках наших переговорів з російською стороною з приводу застосування Конвенції з фінансуванню тероризму ми розглядаємо цей випадок як один із терористичних актів, який стався на території України, із застосуванням зброї, наданої російською стороною. Таким чином цей випадок підпадає під Конвенцію про заборону фінансування тероризму", - заявила Зеркаль.

У міжнародній конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму від 1999 року йдеться, що країна-учасник повинна забезпечити кримінальне переслідування або видати особу, яка вчинила або підозрюється у скоєнні злочину, пов'язаного з фінансуванням тероризму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram