ГоловнаПолітика

Виборча система залишається загадкою для більшості українців, - опитування

Громадяни не мають уявлення про новації закону про вибори

Виборча система залишається загадкою для більшості українців, - опитування
Фото: Макс Требухов

Переважна більшість виборців за два тижні до голосування на місцевих виборах не має чіткого уявлення про нову виборчу систему.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення Громадянської мережі "Опора".

"Українці все ще не мають чіткого уявлення про новації закону, сподіваються вибирати не тільки партії, а й конкретних кандидатів, спантеличені новим бюлетенем і ймовірністю того, що в одних округах можуть бути обрані двоє і більше кандидатів, а в деяких - жодного", - йдеться в повідомленні.

Згідно з дослідженням, найбільш обізнаними виявилися респонденти у Києві. Вони проінформовані про процентний бар'єр, можливість відкликання депутатів і т.д., зазначають у КМІС.

При цьому переважна більшість опитаних не знають про зміни виборчої системи або чим принципово відрізняється нова виборча система від старої.

"Багато хто з учасників не знає, що виборча система, з використанням якої голосування проводиться за партійними списками, називається "пропорційною". Багато хто також зазначили, що якби не опитування, то дізналися б про зміни тільки на виборчій дільниці. Зокрема, це стосується виборців у маленьких населених пунктах", - підкреслила координатор виборчих і парламентських програм "Опори" Ольга Айвазовська.

За замовчуванням, більшість учасників дослідження припускають, що у них буде можливість вибирати як партію, так і кандидата. Не всі розуміють, що партія може висувати одного кандидата, або не висувати жодного. Хтось очікує системи з "відкритими списками, коли вони зможуть вибирати окремо партії, і окремо кандидатів".

Згідно з опитуванням, новий бюлетень виявився інтуїтивно незрозумілим для переважної більшості учасників дослідження.

Також респондентів бентежить ймовірність того, що з їхнього округу не пройде жоден кандидат, оскільки вони сприймають це як відсутність "власного представника" у місцевій раді.

"Частина виборців не чекає і не розуміє, як таке може статися, а тому вважають, що депутат від округу все ж буде представлений. Більшість вважає, що в такій ситуації у них не буде можливості захистити свої інтереси, оскільки у депутатів з інших округів немає часу і бажання вирішувати їхні проблеми", - наголошується в дослідженні.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram