ГоловнаПолітика

Керрі обговорив з Лавровим ситуацію в Україні та Сирії

Держсекретар нагадав російському міністру про Мінські домовленості і їхню повну імплементацію.

Керрі обговорив з Лавровим ситуацію в Україні та Сирії
Фото: EPA/UPG

Посилення військової активності РФ у Сирії, яка далі завдає ударів по опозиції замість ІДІЛ, а також процес імплементації Москвою Мінських домовленостей стали основними темами телефонної розмови між держсекретарем США Джоном Керрі та головою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

Про це повідомив у четвер представник Державного департаменту США Джон Кірбі, зазначає Укрінформ.

"Під час телефонної розмови, яка тривала близько 30 хвилин, сторони обговорили дві теми: вони говорили про Сирію й Україну", - зазначив представник Держдепу.

Щодо Сирії, то, за словами Кірбі, США висловили стурбованість, що "переважна більшість цілей, по яких завдано ударів російськими силами, не пов'язані з ІДІЛ". Сторони також говорили про важливість розвитку діалогу на тактичному рівні щодо деконфліктизації, щоб уникнути непорозумінь під час проведення бойових операцій у повітрі.

При цьому Керрі підкреслив важливість дипломатичного вирішення конфлікту в Сирії, яке повинно супроводжуватися політичною трансформацією з усуненням режиму Асада від влади.

Щодо України, то держсекретар нагадав російському міністрові про Мінські домовленості і важливість досягнення їхньої повної імплементації.

Коментуючи цю частину розмови двох лідерів, Кірбі зазначив, що в Україні зберігається "дуже крихкий режим припинення вогню". Втім, продовжив він, можна констатувати деякі кроки в напрямку виконання Мінських домовленостей.

За словами представника Держдепу, Керрі і Лавров погодилися, що ці кроки є позитивною ознакою, "обидва лідери хотіли б бачити продовження цього процесу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram