ГоловнаПолітика

Рада підтримала закон про трудових мігрантів з безвізового пакета

Депутати впоралися з пакетом рекомендованих Європою законопроектів.

Рада підтримала закон про трудових мігрантів з безвізового пакета
Фото: asn.in.ua/Виктор Ковальчук

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який регламентує державне регулювання зовнішньої трудової міграції та соціального захисту громадян України, які тимчасово виконували або виконують роботу за кордоном (трудових мігрантів), та членів їхніх сімей.

За прийняття за основу законопроекту №2330а проголосували 243 депутати при мінімально необхідних 226. Документ входить в пакет законопроектів, прийняття яких необхідне для безвізового режиму.

Відповідно до закону, трудові мігранти та члени їх сімей у період трудової діяльності за кордоном мають право брати участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні відповідно до законодавства України.

Дія законопроекту не поширюватиметься на громадян, які просять притулку або отримали його, на тих, хто отримує освіту за кордоном, на дипломатів тощо.

Нагадаємо, в четвер засідання Верховної Ради було присвячене розгляду пакету законів, необхідних для безвізового режиму.

Зокрема, були проголосовані кілька антикорупційних законопроектів. Перше читання пройшов проект закону №2540а "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні". Законопроект дозволяє арешт майна будь-яких осіб у разі його використання в якості доказів у кримінальному провадженні.

За основу також було ухвалено проект закону №2541а "Про внесення змін до Кримінального та Цивільного процесуального кодексів України щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні". Він дозволяє застосування спеціальної конфіскації до отриманого злочинним шляхом майна.

Перше читання також пройшов законопроект №2542а "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рекомендацій Європейського Союзу щодо виконання Україною плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України щодо уточнення підслідності органів досудового розслідування". Документ обмежує Службу безпеки України повноваженнями з проведення досудового розслідування злочинів у сфері національної безпеки і оборони і пов'язаних з тероризмом. Спецслужбу буде позбавлено права розслідувати економічні злочини.

Також народні депутати в першому читанні підтримали законопроект "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів" (№3040). Європейська комісія раніше зобов'язала Україну створити незалежне агентство з пошуку та управління активами. Цей орган отримає можливість оперативно обмінюватися інформацією з аналогічними іноземними структурами.

Разом з тим депутати направили на доопрацювання пов'язаний з проектом №3040 законопроект №3041, який передбачав бюджетне фінансування агентства.

Крім того, Верховна Рада прийняла закон про фінансуванні політичних партій в Україні з держбюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram