ГоловнаПолітика

Рада підтримала законопроект про спецконфіскацію, необхідний для безвізового режиму з ЄС

У парламенті ледь знайшлися голоси, щоб рішення ухвалили за основу

Рада підтримала законопроект про спецконфіскацію, необхідний для безвізового режиму з ЄС
Фото: volyanarodu.com.ua

Верховна Рада в четвер підтримала в першому читанні законопроект про спецконфіскацію майна, ухвалення якого є умовою для введення безвізового режиму з Європейським Союзом.

Його підтримали 232 депутати при 226 мінімально необхідних.

"Закон 2540а передбачає нові механізми для наших антикорупційних органів для спецконфіскації та арешту. Розвінчати кілька міфів, які обговорювалися в кулуарах, що ці закони дають можливість без рішення суду провести спецконфіскацію, що ці закони можуть використати, щоб відібрати чуже майно. Таких положень у цих законах немає", - заявив під час розгляду законопроекту міністр юстиції Павло Петренко.

Цей проект дає можливість правоохоронним органам накласти арешт, наприклад, на майно державних підприємств, які виводять кошти на офшорні рахунки, навіть якщо немає конкретного підозрюваного, але є обґрунтовані підозри, що гроші розкрадаються.

Представники Кабміну заявили, що законопроект розроблений на підставі європейського законодавства за участю експертів Євросоюзу та Організації економічного співробітництва та розвитку. Багато депутатів, у тому числі з коаліційних фракцій "Батьківщина" та "Самопоміч", виступили проти запропонованих положень, оскільки вважають їх незаконними.

Результативне голосування вдалося здійснити тільки з другої спроби.

За пов'язаний законопроект №2541а проголосували за основу 229 депутатів.

У цьому проекті йдеться, що спецконфіскація застосовується до умисних злочинів не тільки корупційного характеру (хабарі, зловживання повноваженнями, незаконне збагачення, зловживання впливом). Друге нововведення, яке, за словами міністра Петренка, вводить цей проект, - це наявність доказів, що майно, яка підлягає спецконфіскації, було придбано злочинним шляхом.

Нагадаємо, Єврокомісія прийме рішення, чи надавати безвізовий режим Україні, наприкінці 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram