ГоловнаПолітика

МВС просить заарештувати сина нардепа Кацуби за розтрату 12 млрд гривень

Екс-голові "Нафтогазу" може загрожувати від 7 до 12 років в'язниці

МВС просить заарештувати сина нардепа Кацуби за розтрату 12 млрд гривень
Александр Кацуба
Фото: focus.ua

Головне слідче управління МВС вимагає заарештувати сина народного депутата Володимира Кацуби Олександра.

Відповідне клопотання подано до Печерського районного суду, передає Еспресо.TV.

Як повідомляється, слідчі зібрали докази, які свідчать, що Олександр Кацуба зловживав службовим становищем у період його роботи на посаді заступника голови правління НАК "Нафтогаз України".

"Встановлено, що Кацуба О.В. за попередньою змовою з Кацубою С.В. (його брат Сергій Кацуба, - ред.)... У період з жовтня 2012 по лютий 2014 року, зловживаючи службовим становищем... розтратили кошти НАК "Нафтогаз України" в особливо великих розмірах", - йдеться в документі.

Слідство стверджує, що Кацуба оплатив компанії "Універсальне комерційне товариство" за виконання робіт із сейсмологічної розвідки близько 285 млн грн. Екс-чиновник підписав акти виконаних робіт, знаючи, що вони містять завідомо неправдиві відомості, а сама фірма має ознаки фіктивності. Чиновника також звинувачують у махінаціях з належними "Нафтогазу" 3,4 млрд кубометрів газу вартістю 12 млрд грн.

"Кацубу О.В. обґрунтовано підозрюють у скоєнні особливо тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років", - йдеться у клопотанні. Кримінальну справу, в рамках якої правоохоронці мають намір затримати Кацубу, було порушено навесні 2014 року.

Нагадаємо, Олександр і Сергій Кацуби - сини народного депутата від групи "Партія Відродження" Віктора Кацуби. Сергій Кацуба від липня 2012 по грудень 2012 року обіймав посаду заступника голови правління НАК "Нафтогаз України". Після обрання депутатом Верховної Ради VII скликання від "Партії регіонів" посада заступника голови правління НАК "відійшла" його молодшому братові Олександру. У липні 2014 року Кабмін звільнив Олександра Кацубу з цієї посади. На сьогодні він є депутатом Харківської міськради.

Раніше Сергія та Олександра Кацубів звинувачували у махінаціях при закупівлі бензину для "Нафтогазу України" на суму 400 млн грн.

Сім'ю Кацубів також пов'язують з купівлею в 2011-2012 роках для "Чорноморнафтогазу" за завищеною ціною бурових установок, що одержали назву "вишок Бойка".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram