ГоловнаПолітика

Обмеження права вето в РБ ООН підтримали вже більш ніж 100 країн

Члени організації повинні знайти механізми, як не застосовувати право вето в умовах відкритого конфлікту.

Обмеження права вето в РБ ООН підтримали вже більш ніж 100 країн
Юрий Сергеев, посол Украины в ООН

Більш ніж 100 країн-членів ООН підтримують ініціативу Франції про внесення змін до статуту ООН, які передбачають обмеження використання права вето країнами-членами Ради Безпеки ООН.

Про це заявив постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Питання складне в тому плані, що змінити ситуацію просто так - це питання тіла статуту ООН, в якому прописано всі ці моменти. Тому, звичайно, перша надія на те, що самі носії цього права знайдуть механізми, як не застосовувати право вето в умовах відкритого конфлікту, який загрожує життю людей", - сказав дипломат.

Він нагадав, що відповідну ініціативу висунула Франція, що викликало певне її обговорення Генеральною асамблеєю ООН.

"Завтра буде засідання, яке скликають Франція і Мексика, Україна підтримує цю ініціативу. Вже більш ніж 100 країн, які приєдналися. Тому передусім потрібно зібрати максимальну кількість тих, хто підтримує. Бажано понад третину для того, щоб створити критичну масу для просування цієї теми та здійснення тиску на інших членів РБ ООН", - сказав Сергєєв.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко з трибуни Генасамблеї ООН заявив про підтримку ініціативи Франції про обмеження права вето самими членами Радбезу ООН у випадках масової жорстокості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram