ГоловнаПолітика

Порошенко підписав антикорупційний закон про держзакупівлі

За словами Президента, закон допоможе заощадити до 50 млрд грн.

Порошенко підписав антикорупційний закон про держзакупівлі
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів щодо подолання корупції".

Про це йдеться в повідомлення прес-служби глави держави.

Порошенко зазначив, що через механізм нового закону в Україні буде подолана корупція в найбільш корумпованою сфері державних закупівель. Завдяки електронним торгам держава зможе економити до 50 млрд бюджетних коштів на рік.

"Протягом дуже короткого терміну часу ми можемо забезпечити економію, за попередніми розрахунками, до 50 мільярдів потрібних державі коштів. І ці зекономлені кошти не підуть на фінансування злочинців, а залишаться в розпорядженні держави, державних підприємств і потраплять до держбюджету у вигляді податків", - заявив Порошенко.

Президент також закликав використовувати систему електронних закупівель у роботі міністерств і обласних державних адміністрацій.

Законом, зокрема, збільшується рівень конкуренції шляхом спрощення участі в процедурах закупівлі для бізнесу. Посилюється прозорість тендерів шляхом зняття заборони розкриття змісту поданих пропозицій; ознайомлення зі змістом документа, що містить інформацію про ціну; оприлюднення протоколу оцінки пропозицій конкурсних торгів, а також унеможливлюється умисне блокування торгів. Участь у процедурах закупівлі спрощено шляхом відміни необхідності всім учасникам надавати документи, що підтверджують відповідність вимогам, визначеним у статті 17 Закону. Підвищено вартісну межу щодо застосування норм Закону для закупівлі товарів та послуг до 200 тис. гривень, а робіт – 1200 тис. гривень; а також – вартісну межу для застосування процедури запиту цінових пропозицій до 500 тис. гривень.

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко підписав закон №675-VIII "Про електронну комерцію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram