ГоловнаПолітика

Чорновол готова відмовитися від авторства закону про конфіскацію мільярдів Януковича, щоб його ухвалили

Нардеп взяла участь у круглому столі спільно з активістами.

Чорновол готова відмовитися від авторства закону про конфіскацію мільярдів Януковича, щоб його ухвалили
Фото: Макс Левин

Законопроект №3025 "Про особливий режим спеціальної конфіскації майна" дозволить вилучати майно у визначеного переліку осіб у зв'язку із системними фінансовими зловживаннями колишніх високопосадовців режиму Януковича, які знекровили українську економіку.

Про це йшлося сьогодні під час круглого столу: "Конфіскація майна колишніх високопосадовців чи захист права власності?" за участю народного депутата фракції "Народний фронт", співавтора законопроекту Тетяни Чорновол, громадського активіста Карла Волоха і низки чиновників і громадських діячів.

"Януковичем і його оточенням, за різними підрахунками, було вкрадено від 30 до 70 мільярдів доларів з українського бюджету. Зараз стоїть питання повернути хоча б частково ці кошти в український бюджет. Поки що арештовано тільки 4 мільярди: 50% за кордоном і 50% в Україні", - розповіла Чорновол.

За її словами, такі норми повернення вкрадених коштів діють майже в 40 країнах.

"В Італії такий закон було ухвалено ще в 80-х роках і там кошти мафії конфіскуються до цього часу. Так, бюджет досі отримує 5 мільярдів євро щороку", - підкреслила вона.

На думку народного депутата, таким чином українське законодавство йде в руслі західної практики і спрямоване на повернення вкрадених Януковичем та його оточенням коштів. За її словами, приблизно 1600 млрд доларів у світі повертається до бюджетів різних країн завдяки такому механізму. Представник "Народного фронту"  зазначила, що в оновленій версії закону є тільки одне прізвище в преамбулі - екс-президента Віктора Януковича. Таким чином було враховано зауваження до законопроекту.

Тетяна Чорновол також підкреслила, що готова співпрацювати з авторами альтернативного законопроекту, зокрема народним депутатом від БПП Сергієм Лещенком та головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним.

"Я готова подати руку Лещенкові та Шабуніну, щоб була користь. Готова відкликати свій підпис із законопроекту, нехай він іде за підписом Лещенка. Але він повинен бути прийнятий, оскільки є надзвичайно важливим", - підкреслила депутат.

У свою чергу експерт, громадський активіст Карл Волох зазначив, що режим спецконфіскаціі дозволить викрити і довести до кінця незакриті корупційні схеми.

"Є конкретні арештовані кошти. І ми можемо довести, що вони злочинні", - сказав він.

Карл Волох навів як приклад схему виведення коштів оточенням Януковича з "Нафтогазу України" на сумнівні схеми, а потім на рахунки в Белізі. За його словами, у фінмоніторингу є можливості довести ці зв'язки з кінцевим бенефіціаром Олександром Клименком, що дозволить повернути вкрадені кошти. Експерт також спростував інформацію про те, що закон Чорновол нібито пропонує здійснювати конфіскацію без вироку суду.

"Має місце плутанина термінів. У запропонованому законопроекті конфіскацію справді пропонують робити без вироку, але за рішенням суду", - пояснив Волох.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram