ГоловнаПолітика

Росія розмістила в Сирії військових через втрату впливу на цю країну, - США

Аналогічна ситуація раніше відбулася і у випадку Росії з Україною, вважають у Білому домі.

Росія розмістила в Сирії військових через втрату впливу на цю країну, - США
Фото: EPA/UPG

Росія розміщує в Сирії своїх військових і зброю внаслідок втрати свого впливу на цю країну, як це було у випадку з Україною з втратою впливу на неї після втечі колишнього президента Віктора Януковича.

Про це заявив представник Білого дому Джош Ернест на брифінгу у Вашингтоні, пише УНІАН.

"Однією з підстав того, що Росія втрутилася так прямо у внутрішні справи України, було усвідомлення нею, що Україна певним чином почала виходити зі сфери її політичного впливу, і, безумовно, через зміни керівництва в цій країні", - заявив представник Білого будинки.

У зв'язку з цим, як зазначив Ернест, Росія скориставшись позицією слабкості України, спробувала зберегти свій вплив на неї.

Така сама ситуація зараз відбувається щодо Сирії шляхом розміщення російських військ і техніки на території цієї країни. "Сирія протягом чотирьох років була державою-клієнтом Росії на Близькому Сході. Саме тому Росія вже має значну військову присутність, і це пояснює, які відносини вона мала з президентом Асадом. Але зрозуміло і те, що за останні кілька років Асад втратив значно легітимність управляти країною, і як ми побачили, це стало зрозумілим і міжнародному співтовариству, що він не контролює значні частини країни", - сказав Ернест.

На його переконання, втрата Асадом контролю над країною викликала в Росії занепокоєння, що вона починає втрачати свій вплив на Сирію, що призвело до спроби Росії зберегти вплив. "Ми побачили, що росіяни розміщують більше військової техніки в Сирії", - додав спікер.

"Зараз ми бачимо готовність з боку Росії використовувати військову силу в спробі зміцнити цей вплив, і це вже спричинило  велику кількість загиблих в Україні, що є трагедією, але це також призвело до значної міжнародної ізоляції Росії та до позиції серйозних санкцій, які послаблюють її економіку", - заявив Ернест.

Нагадаємо, 18 вересня "Газета.ру" опублікувала розслідування про те, що російські військові готуються до відправки в Сирію. Видання посилається на чотирьох військовослужбовців, яких командир частини попередив, що їх готують до відправки в "жарку країну". Також повідомляється, що у всієї зведеної роти взяли документи на оформлення службових закордонних паспортів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram