ГоловнаПолітика

Порошенко запропонує ООН обмежити право вето

Президент везе на Генасамблею ООН низку ініціатив

Порошенко запропонує ООН обмежити право вето
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко 26-29 вересня у Нью-Йорку візьме участь у роботі 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, де запропонує обмежити право постійних членів Ради Безпеки ООН застосовувати право вето.

"Україна порушить питання про утримання від застосування права вето у разі голосування у Раді Безпеки ООН щодо масштабних злочинів проти людства, геноциду і військових злочинів. Також планується ініціювати дискусію в рамках ООН на тему гібридних воєн і способів протидії їм з метою мобілізації міжнародної підтримки. Ще одна ініціатива - протидія інформаційним війнам і пропагандистським кампаніям", - повідомляє прес-служба президента.

Кілька українських ініціатив будуть пов'язані з боротьбою з тероризмом. Окремо порушуватиметься питання прав людини у Криму, а також питання захисту навколишнього середовища в умовах конфліктів. "Ми хочемо показати наслідки і ризики екологічної катастрофи, до якої може призвести російська агресія у Донецькій і Луганській областях", - розповів заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

Ще одна ініціатива - поглиблення взаємодії у подоланні техногенних катастроф. "Наступного року відзначатиметься 30-та річниця аварії на Чорнобильській АЕС. З цієї нагоди ми будемо ініціювати проведення спеціального засідання Генеральної асамблеї ООН", - повідомив Єлісєєв.

Опрацьовується питання проведення зустрічі Порошенка з президентом США Бараком Обамою.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН - постійно діючий орган Організації Об'єднаних Націй, на який покладено головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. До складу Ради входять 15 держав-членів - 5 постійних і 10 непостійних, які обираються Генеральною Асамблеєю ООН на дворічний термін по 5 щороку. Постійні члени Радбезу ООН мають право вето.

Росія кілька разів користувалася цим правом під час розгляду Радбезом ситуації на Донбасі. Крім того, РФ заблокувала створення міжнародного трибуналу щодо катастрофи "Боїнга" у Донецькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram