ГоловнаПолітика

Полювання на радикалів: як депутати дали добро на арешт Мосійчука

«Ви би бачили обличчя багатьох депутатів в залі! На них можна було прочитати: невже будуть й інші відео? Перелякалися, що наступними може бути хтось із них. Хабарники чесали голову, а чесні депутати злорадствували. Ну, що ж!.. Багатьом тепер прийдеться пожити на одну зарплату. Це факт», – ділиться враженнями один із нардепів від «Народного фронту» після затримання Ігоря Мосійчука, соратника Олега Ляшка.

«Народ був шокований. Всі стояли з відвислими челюстями і не знали, що робити... Жодна менша фракція більшості («Батьківщина» і «Самопоміч» – авт.) не знала, як голосувати», – доповнює його колега з фракції Юлії Тимошенко.

У четвер, 17 вересня, за годину до закінчення засідання Верховної Ради Генпрокурор Віктор Шокін продемонстрував депутатам відео, на якому Мосійчук веде перемовини, а потім і бере хабар у розмірі 100 тисяч гривень.

<<Альфа>> вивидить Мосійчука з будівлі парламенту
Фото: www.youtube.com/Oksana Denysova
<<Альфа>> вивидить Мосійчука з будівлі парламенту

Візит очільника ГПУ в парламент обговорювали в кулуарах напередодні. Планувалося, що він разом із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим прозвітують про результати розслідування подій під Верховною Радою 31 серпня. Власне, Арсен Аваков це й зробив, зокрема, заявивши, що до підготовки теракту того дня причетні троє осіб, котрі є членами ВОО «Сокіл», пов’язаного зі «Свободою».

А от Шокін від запланованої теми відхилився. Про його заяву щодо Ігоря Мосійчука, за інформацією, були попереджені лише кілька депутатів Ради, зокрема, спікер Володимир Гройсман, лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко і його заступник Ігор Кононенко.

Чотирихвилинний відеокомпромат Генпрокурор продемонстрував у повній тиші.

Коли «кіно» закінчилося, зазвичай самовпевнений Олег Ляшко випромінював цілковиту розгубленість.

– Ви тільки що наочно бачили самі, як формує своє майно, грошові кошти Радикальна партія, яка йде на вибори. Їм грошей не хватає. А може не хватає на Капрі, пан Ляшко? Таке буває, да?! – закинув риторичне питання лідеру «радикалів» Шокін, пригадуючи йому відпочинок на одному з найдорожчих курортів – острів Капрі в Італії, про що писали ЗМІ.

– Це велика ганьба… Я шокований тим, що побачив зараз… І ми маємо діяти, як абсолютно чесні люди, ми повинні захистити парламентаризм, не дивлячись на те, що в нашому стаді є паршива овца, – закликав депутатів голосувати спікер парламенту Володимир Гройсман.

І попри порушення процедури зняття депутатської недоторканості, 262 нардепів дали згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Мосійчука.

– Репліку! Я маю право на репліку! – кричав спікеру Ляшко після голосування.

– На фракції будеш командовать! – відповів Гройсман.

– Скатіна, падонок… – докотилось від Ляшка в увімкнений мікрофон спікера, який після перших проявів шарпанини депутатів біля трибуни закрив засідання.

Фото: asn.in.ua/Виктор Ковальчук

Голосування в парламенті за зняття недоторканності Мосійчука було досить консолідованим. Лише декілька депутатів утрималось (від «Народного фронту» Георгій Логвинський і від «Батьківщини» Ігор Луценко), ще кілька чи то з несподіванки, чи з переляку витягли картки для голосування, як от позафракційний Володимир Парасюк, який раніше товаришував з «радикалами».

Ігор Луценко свою позицію під час голосування пояснює значними порушеннями регламенту. Зокрема, законом про регламент Верховної Ради передбачено, що подання ГПУ про позбавлення народного депутата недоторканності розглядається на профільному комітеті, члени якого вивчають звинувачення і докази, надані правоохоронцями, а потім надають висновок стосовно їх достатності і обґрунтованості. Лише після цього парламент може розглядати це питання в залі.

– Я ж не проти… Хай подають (подання щодо голосування за арешт народних депутатів – авт.), я голосуватиму «за». Але це шоу було винятково, щоб понизити рейтинг Радикальної партії. Вони (Генпрокуратура – авт.) робили це спеціально, щоб перед виборами схопити людину Ляшка. Розіграти спектакль. В даному випадку, до виборів Мосійчук виконуватиме роль наявного доказу корумпованості Ляшка, – переконаний Луценко.

Фото: www.gp.gov.ua

Більше того, нардеп вважає, що «влада розписалась в тому, що Сергій Клюєв втік з їхньої волі».

– Як би була інша воля, вони би могли піти по тій схемі, яку продемонстрували тепер – з грубим порушенням регламенту і КПК (Кримінально-процесуального кодексу – авт.). Вперше в історії України «по бєспрєдєлу» закрили депутата. Навіть Маркова закривали з видимістю певної законності, були рішення судів і так далі, – каже нардеп.

Щодо порушення процедури з аргументами Луценка погоджується нардеп від «Народного фронту» Леонід Ємець. Щоправда, він голосував «за», оскільки вважає докази, продемонстровані Шокіним, цілком переконливими.

– Ті докази, які були продемонстровані в залі парламенту були достатньо переконливими. А порушення регламенту я вважаю великою дурницею прокурора, який вимагав в цей же момент голосувати… Процедура (розгляду цього питання – авт.) дійсно не дотримана, думаю, це стане підставою для оскарження в суді самим Мосійчуком. По великому рахунку, можна було зробити все по букві закону і відео би нікуди не ділося... Вочевидь, йшлося про те, чи залишиться сам Мосійчук в Україні. Так розумію, що саме через це виникла потреба терміново голосувати. Але жодних сумнівів з приводу правдивості показанного не було, – констатує Ємець.

Тим часом, сам Мосійчук в кулуарах парламенту заперечував будь-яку причетність до продемонстрованого відео.

– Вони вигадали, вони зробили це відео, щоб спаплюжити мене в очах людей, – сказав він і звинуватив Шокіна у помсті, мовляв, генпрокурор таким чином відповідає на звинувачення у знищенні матеріалів справи Гонгадзе, котрі прозвучали від «радикала» напередодні.

Мосійчука інкримінують одразу 5 статей Кримінального кодексу – хабарницво, хуліганство, погрози або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок, втручання в діяльність судових органів, погроза або насильство щодо судді (текст подання ГПУ – нижче).

– На Мосійчука було багато матеріалу, всі про це знали, – каже LB.ua один із депутатів від «Батьківщини». – Вочевидь, на відео йшлося про видобуток піску. Пісок же видобувається в Україні нелегально, потрібне кришування з боку СБУ чи прокуратури. До речі, це така сама історія, яка виникла з Константиновським (раніше був нардепом від БПП, нині – позафракційний – авт.), на якого також готувалося подання. Правда, він це питання швидко залагодив.

Цікаву деталь у відео з Мосійчуком помічає співрозмовник: «Мосійчук каже, що все порішає і з міліцією, і з СБУ, але з прокуратурою – ні. От був би Ян… Тоді би і з прокуратурою… Суть в тому, що Ян – це прокурор Солом’янського району (Ян Стрелюк – авт.), якого підозрювали в хабарництві і ще в купі справ... Але він залишається працювати підлеглим Шокіна. Його чомусь ніхто не садить».

Серед більшості опитаних LB.ua нардепів переконані, що лідер «радикалів» Олег Ляшко міг не знати про оборудки Мосійчука.

– Це – не рівень Ляшка. Це – дрібні схеми, які Мосійчук мутив постійно. Правда, Ляшко сам винен, набрав людей, котрих не може тримати під контролем, – каже один із співрозмовників LB.ua.

– Системно «радикали» кормляться, по-перше, з грошей за місце в списку, по-друге, з квот в уряді (навіть дрібних посад людей Ляшка в урядових структурах) і, по-третє, через Галасюка, який очолює один із найбільш лобістських комітетів – з питань промислової політики та підприємництва, – розповідає один із нардепів БПП.

Сам Ляшко коментував ситуацію перед камерами достатньо збентежено. Він говорив про порушення, обурився, що ні йому, ні Мосійчуку не дали слова. Хоча заявив, що не покриватиме його, якщо той дійсно вчинив злочин. Не обійшлося і без звинувачень на адресу Петра Порошенка у політичному замовленні, а спікера Володимира Гройсмана – у його виконанні.

– Починають кричати про політичні переслідування… Ну, які ж переслідування, якщо гроші пачками передають одне одному. Треба бути повним дурнем, щоб так робити…, – заявив депутат БПП Віктор Чумак щодо побаченого на відео.

Порушення регламенту під час зняття недоторканності з Мосійчука «виправдовував» лідер фракції БПП Юрій Луценко.

Фото: Макс Требухов

– Дуже важливо, що головуючий поставив на голосування пропозицію про зміну звичайної процедури розгляду. Ви ж знаєте, що звичайна процедура розгляду передбачає два тижні, регламентний комітет, виступи і т.д. Але сьогоднішнє відео було настільки переконливим... Депутати вирішили дати можливість правоохоронним органам заарештувати народного депутата у процедурі аd hoc, – сказав він, додавши, що у Шокіна є ще кілька подань на депутатів із різних фракцій.

Інформацію про те, що ГПУ готує продовження «серіалу» із затриманням окремих нардепів, підтверджує LB.ua один із членів фракції БПП на правах анонімності.

– Це тільки початок. Буде продовження серіалу. Наступним буде або Оппоблок, або БПП, – зазначає він, додаючи, що йтиметься, скоріше за все, про одного-двох нардепів.

На думку співрозмовника LB.ua, ситуація з Мосійчуком може налагодити більш консолідоване голосування коаліції.

– Не таємниця, що у фракції «радикалів» є ряд людей, котрі вже давно хочуть покинути її ряди. Це: Силантьєв, Огнєвіч, Кошелєва і група депутата Артеменка.

Фактично «кістяк» фракції Ляшка складається з лише кількох депутатів: Лозового, Чижмаря, Лінька і Скуратовського. Можливо, ще Корчинської. Решта тепер з чистою совістю можуть виходити з фракції. Або навіть в її складі голосуватимуть в унісон з БПП та «Народним фронтом», – припускає він.

– Голосування коаліції тепер залежатиме від того, наскільки розколеться партія Ляшка. Станом на сьогодні оцінювати ситуацію складно, оскільки депутати перебувають в стані афекту від побаченого. Але в цілому після таких політичних ударів фракція завжди починає «сипатися», – погоджується депутат від БПП Вадим Денисенко.

У фракції Порошенка в парламенту переконані, що після такої резонансної справи «Батьківщина» та «Самопоміч» дещо стишать свою критику в сторону влади.

Також, за даними одного зі співрозмовників LB.ua в парламенті, силовики тиснуть і на команду Коломойського в парламенті.

– Кілька днів тому у Денисенка (Андрія Дениcенка – позафракційного нардепа, якого вважають наближеним до Ігоря Коломойського – авт.) викрали комп’ютер з його офісу в Маріуполі. І є припущення, що там може бути інформація, яка компроментуватиме оточення Коломойського… Йде пресинг на політичних конкурентів. Таким чином, тиснуть і на фракції коаліції, щоб не виходили… – каже один із позафракційних нардепів.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram