ГоловнаПолітика

МЗС скаржилося РНБО на журналістів, але санкцій не вимагало

У міністерстві не вважають, що саме їхній лист став причиною накладення санкцій на представників ЗМІ.

Міністерство закордонних справ оприлюднило відповідь на звинувачення, що саме через його помилку під санкції потрапили декотрі журналісти авторитетних ЗМІ.

Відповідне повідомлення розміщено на офіційній сторінці міністерства у Facebook.

Так МЗС прокоментувало доповідні записки міністерства на адресу РНБО, які раніше оприлюднила у Facebook виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Фото: Oksana Romaniuk

У МЗС визнали, що надсилали в РНБО офіційний лист із переліком іноземних журналістів, які в підсумку потрапили під санкції. "МЗС за дорученням РНБО узагальнювало і надавало інформацію про осіб, які у своїх матеріалах здійснюють антиукраїнську пропаганду", - йдеться в повідомленні.

Водночас у міністерстві не вважають, що саме його лист став причиною накладення санкцій на авторитетних медійників.

"Лист МЗС від лютого 2015 року є лише одним з документів робочого листування і не був фактичною підставою для включення згаданих у додатку осіб до списку санкцій, що видно зі змісту цього листа", - наголошено в повідомленні.

У скандальному листі дійсно не згадано слово "санкції". МЗС лише просить РНБО "врахувати" дані про "антиукраїнських" журналістів.

МЗС також зазначає, що оприлюднений документ має гриф "для службового користування" і "не призначений для публічного обговорення", і додає, що людині, яка передала документ в пресу, загрожує адміністративна відповідальність.

Водночас міністерство так і не пояснило, як у список "антиукраїнських" журналістів потрапили кореспонденти авторитетних світових видань, зокрема Die Zeit, El Pais і BBC.

"Ми з'ясовуємо, які аспекти, пов'язані з журналістською чи іншою діяльністю, стали підставами для включення їх до списку", - йдеться в повідомленні МЗС.

Нагадаємо, 16 вересня Петро Порошенко своїм указом постановив запровадити рішення РНБО України від 2 вересня 2015 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Під санкції, зокрема, потрапили журналісти ВВС Стів Росенберг, Емма Веллс і Антон Чичеров. В цілому у списку санкцій опинилися близько 10 кореспондентів Die Zeit, BBC World News, El Pais і відомих незалежних репортерів з Європи. Усі вони проникнули на підконтрольну терористам територію, оминаючи українське законодавство.

Пізніше президент Петро Порошенко заявив, що Україна зніме санкції з журналістів ВВС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram