ГоловнаПолітика

ЄС може припинити прийом біженців з Балкан та України

Сікорський зазначив, що вважає за краще допомагати українцям розв'язувати проблему переселенців всередині України.

ЄС може припинити прийом біженців з Балкан та України
Радослав Сикорский
Фото: EPA/UPG

У Європейському союзі обговорюють можливість зміни правил надання притулку, після чого жителі держав, де є мирні території, не матимуть права на статус біженця.

Про це заявив екс-глава МЗС і спікер сейму Польщі Радослав Сікорський, передає "Європейська правда".

Зокрема, за його словами, це може стосуватися громадян України.

"Є фундаментальна відмінність між біженцями з Близького Сходу та українськими біженцями. Мігранти з Близького Сходу змушені залишати свою країну. Українці ж можуть переміщатися всередині своєї країни, зі сходу на захід", - пояснив він.

За його словами, країни-члени ЄС незабаром можуть прийняти рішення про відмову в притулку тим особам, які могли б залишитися у своїй країні. Насамперед це стосується держав Західних Балкан, звідки йде значний потік шукачів притулку, зокрема - до Німеччини.

"Точиться дискусія про те, чи варто скасувати видачу статусу політичних біженців громадянам тих країн, які є кандидатами на вступ до ЄС, наприклад Балканських країн... Якщо вони дотримуються прав людини, демократії та верховенства права, то статус політичних біженців для громадян з таких країн є сумнівним", - пояснив політик.

Він також зазначив, що вважає за краще "допомагати українцям розв’язувати проблему переселенців всередині України, а не допомагати українським біженцям в Польщі".

Нагадаємо, раніше Агентство Євросоюзу з безпеки зовнішніх кордонів (Frontex) повідомило, що від початку року кордони ЄС перетнули понад 500 тис. мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram