ГоловнаПолітика

Порошенко не має наміру домовлятися з ватажками сепаратистів

Переговори з лідерами бойовиків означали б визнання в Україні "громадянської війни" - це те, чого хоче Росія.

Президент України Петро Порошенко заявив, що не має наміру вести переговори з ватажками підтримуваних Росією сепаратистів, які за сприяння Москви захопили частину Донбасу. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на програму "Prime Time" на "UA: Першому" телеканалі.

Відповідаючи на запитання ведучої Мирослави Гонгадзе, Президент сказав, що Росія нав'язувала йому переговори з самопроголошеними ватажками збройних сепаратистських угруповань "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

"Що намагалися нав'язати нам? "Друзі мої, сядьте із Захарченком і Плотницьким і з ними говоріть, а ми з боку будемо спостерігати й іноді вам радити". - Ні!" - підкреслив Порошенко.

За його словами, він зайняв таку принципову позицію, тому що вимога Росії спотворює події, що відбуваються в Україні.

"Це не внутрішній конфлікт. Я не буду вести переговори з лідерами бойовиків, ватажками терористів тільки тому, що, як мені радять деякі доморощені політикани, бо це буде визнанням того, чого хоче Росія, - це "громадянська війна в Україні", що це нібито внутрішній конфлікт і Росія тут ні до чого. Ні! Це агресія Росії проти вільної і європейської незалежної держави Україна", - заявив Порошенко.

Крім того, Президент нагадав, що сепаратистські угруповання не є сторонами тристороннього мінського мирного процесу.

"Від самого початку формат було вибудувано: Росія, Україна і ОБСЄ як посередник. Називається цей формат - Тристороння контактна група", - сказав Порошенко і нагадав, що під мінськими домовленостями стоять підписи офіційних представників ОБСЄ, України та Росії.

Представники сепаратистів теж підписували ці домовленості, але їхні підписи стоять окремо і не містять позначень їхніх посад, бо жодних офіційно визнаних посад вони не мають.

Росія, а слідом за нею і підтримувані нею сепаратисти, постійно наполягає на необхідності "прямого діалогу Києва з Донецьком і Луганськом", маючи на увазі саме діалог із представниками угруповань "ДНР" і "ЛНР", визнаних в Україні терористичними.

Нагадаємо, в роботі Тристоронньої контактної групи взяв участь також посол США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram