ГоловнаПолітика

Печерський суд відмовився направляти Шепелєву на психіатричну експертизу

Адвокати спробували зробити свою підзахисну "неосудною"

Печерський суд відмовився направляти Шепелєву на психіатричну експертизу
Фото: sled.net.ua

Печерський райсуд відмовився направляти на психіатричну експертизу підозрювану у розкраданні коштів Родовід-банку Галину Шепелєву, яка могла б визнати непідсудність підозрюваної.

Відповідне рішення було ухвалив сьогодні в закритому режимі суддя Печерського райсуду Роман Новак, як повідомили учасники засідання, інформують "Українські новини". "Справу розглянуто по суті. Суд відмовив у задоволенні скарги адвоката на бездіяльність слідчих прокуратури", - повідомив учасник засідання.

Засідання було закритим за клопотанням самого скаржника. "Оголошуватимуться відомості, які стосуються особистого життя і стану здоров'я підслідної. Вони можуть принизити честь і гідність особи, і не можуть бути розголошені. Прошу провести засідання в закритому режимі", - заявив він. Суддя Новак задовольнив клопотання представника захисту Шепелєвої, запропонувавши вийти із залу представникам ЗМІ не тільки на час розгляду обставин справи, а й під час оголошення судового рішення.

За даними видання, під час слідства захист Шепелєвої виступив з вимогою провести психіатричну експертизу підслідній. У проведенні експертизи їм було відмовлено, що і стало предметом оскарження в суді, яке відбулося сьогодні.

До такої ж думки схиляються і адвокати осіб, які фігурують у справі у статусі потерпілих. "Виходячи з інформації, озвученої слідчим суддею Новаком Р.В. до того, як він ухвалив рішення про проведення судового засідання в закритому режимі, предметом відповідного судового розгляду була скарга захисника на бездіяльність слідчого ГПУ, що полягає в тому, що слідчий не задовільнив відповідне клопотання захисту підозрюваного і не призначив у кримінальному провадженні проведення експертного дослідження фізичного і психічного стану Шепелєвої в момент вчинення інкримінованих їй злочинів. Як випливає з подій, що супроводжували судовий розгляд, у задоволенні скарги суддя відмовив, але мотивування ухвали цього рішення невідоме", - прокоментував рішення суду один із присутніх адвокатів.

У разі визнання Шепелєвої неосудною, кримінальну справу щодо неї буде закрито, а з належного їй майна - декількох будівель в центрі Києва і заарештованих у Швейцарії на рахунках у банках 42 млн доларів - знімуть арешт.

Нагадаємо, раніше слідчі судді того ж Печерського райсуду, Ірина Литвинова у вересні 2014 року і Христина Гладун у січня 2015 року, ухвалювали одне й те саме рішення - закрити щодо Шепелєвої всі кримінальні справи без передачі їх до суду і зняти арешт з її майна. Обидва ці рішення скасував суд вищої інстанції як "завідомо неправосудні", а щодо названих суддів порушено кримінальні провадження. При цьому слідчі прокуратури стверджують, що вже протягом півтора року після екстрадиції з Угорщини затриманої там підозрюваної не можуть провести будь-які слідчі дії щодо Шепелєвої через надання адвокатами довідок про її слабкий стан здоров'я.

Шепелєва підозрюється у крадіжці 300 мільйонів гривень коштів вкладників Родовід-банку у змові з чоловіком - екс-депутатом Олександром Шепелєвим, який перебуває у міжнародному розшуку. Ці гроші зараз нібито зберігаються на її рахунках у швейцарському банку Pictet and Co Bankers. У власності Шепелєвої залишається і будівля на розі Софіївської площі у Києві, за допомогою фіктивної оренди та ремонту якої нібито виводилися гроші з Родовід-банку.

Після порушення кримінальної справи Шепелєва втекла з України, її екстрадували правоохоронні органи Угорщини, після чого вона заявила про поганий стан здоров'я і пішла на лікарняний, через що слідчі дії стосовно неї не велися.

25 вересня 2014 року слідчий суддя Ірина Литвинова за клопотанням представників захисту Галини Шепелєвої ухвалила рішення відпустити підозрювану і зняти з неї звинувачення в рамках слідства, до потрапляння кримінальної справи на розгляд суду першої інстанції. Суддя постановила, що слідство триває "дуже довго", а доказів провини Шепелєвої "не достатньо". Таке рішення викликало широкий резонанс у середовищі юристів. Так, керівництво Вищої ради юстиції заявило ЗМІ, що суддя Литвинова допустила грубу помилку. У Вищому спеціалізованому суді України наголосили, що Литвинова перевищила свої повноваження. 10 жовтня Апеляційний суд міста Києва скасував рішення судді Литвинової як неправосудне.

Але вже 8 січня суддя Печерського райсуду Крістіна Гладун слово в слово повторила рішення Литвинової, наказавши закрити справу стосовно Шепелєвої. Це рішення знову скасував Апеляційний суд Києва з формулюванням безпосередньо у резолютивній частині "суддя вийшла за рамки своїх повноважень".

Чоловік і можливий співучасник Шепелєвої - екс-нардеп БЮТ і Партії регіонів Олександр Шепелєв - вже двічі втікав з України. Уперше його впіймали разом із дружиною в Угорщині і повернули в Україну. Потім Шепелєв втік з лікарні, куди його за фіктивною довідкою перевели з СІЗО. Його зловили в Москві, і зараз він очікує екстрадиції в Україну. 20 вересня закінчується термін екстрадиційного арешту, призначеного Одинцовським міськсудом Москви.

В Україні його чекають слідчі в рамках шести кримінальних проваджень з особливо тяжких злочинів, здійснених у 1997-2013 роках, серед яких замовні вбивства, замахи на вбивства, розкрадання на сотні мільйонів держвласності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram