ГоловнаПолітика

Гелетей розкрив обставини затримання Гуменюка

Бійця з гранатою затримували в метро.

Гелетей розкрив обставини затримання Гуменюка
Задержанный Игорь Гуменюк
Фото: Стоп-кадр с видео МВД

Голова Управління держохорони України Валерій Гелетей повідомив, як вдалося затримати бійця батальйону МВС "Січ" Ігоря Гуменюка, який 31 серпня кинув гранату в оточення правоохоронців біля Верховної Ради.

"Одразу після кидка (Гуменюк, - ред.) намагався загубитися в натовпі протестувальників. Співробітники УДО спочатку вели його до пам'ятника Ватутіну (в Маріїнському парку, - ред.), потім - до метро. Саме момент його входження в метро обрали як найбільш безпечний, щоб провести затримання. Від нього очікували різких дій, у рюкзаку могла бути інша зброя, зокрема вибуховий пристрій, що міг спрацювати після натискання на кнопку", - розповів Гелетей в інтерв'ю виданню "Вести".

Гуменюка, додав Гелетей, затримали оперативні співробітники Управління держохорони і працівники міліції у формі.

"Зрозуміло, що затримання могло бути різним, можна було на площі підійти до міліціонерів у формі, вказати на людину. Але тоді можна було б очікувати чого завгодно. А головне, була можливість втратити підозрюваного в загальній масі протестувальників. А так він трохи розслабився, коли вийшов із натовпу. І коли зайшов у метро, зовсім утратив пильність. Почувався комфортно. Цієї миті його затримали. Ми не знали, хто це, поки не подивилися його документи. А в рюкзаку знайшли чеку і ще одну гранату", - повідомив він.

Відповідаючи на прохання прокоментувати те, що на відеозаписах видно дим від гранати, Гелетей заявив, що це хибне враження.

"Таке враження склалося через дим від інших гранат. Задимлення зробили навмисно, щоб було гірше видно, що відбувається", - сказав він.

У Гелетея також запитали, чому оперативники УДО, які перебували серед демонстрантів, не перешкодили метнути бойову гранату.

"По-перше, перебуваючи в натовпі протестувальників, тієї миті складно було до кінця розібратися, що відбувалося насправді і що кидали в бік працівників МВС - димові шашки, вибухові пакети чи бойові гранати. По-друге, функція оперативника в розлюченому натовпі, серед якого, як правило, завжди присутні провокатори, які скеровують натовп на радикальні дії, - це задокументувати, передати інформацію, а потім відповідне оперативне реагування", - відповів він.

Гелетей заявив, що затримувати Гуменюка в натовпі протестувальників було дуже ризиковано, а рішення супроводити підозрюваного до зручного та безпечного місця з метою його затримання було єдино правильним.

Нагадаємо, після того, як 31 серпня у Верховній Раді проголосували конституційні поправки, боєць сформованого з представників "Свободи" батальйону "Січ" Ігор Гуменюк кинув у правоохоронців гранату (така офіційна версія МВС). У результаті загинули три бійці Національної гвардії. Понад 140 людей отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram