ГоловнаПолітика

Україна частково визнала юрисдикцію Гаазького трибуналу

Міжнародний кримінальний суд зможе розслідувати агресію Росії.

Україна частково визнала юрисдикцію Гаазького трибуналу
Фото: twitter.com/pavloklimkin

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у вівторок передав Міжнародному кримінальному суду в Гаазі заяву про визнання його юрисдикції щодо військових злочинів при вторгненні Росії на території України, починаючи з 20 лютого 2014 року.

"Історичний момент. За дорученням Президента я в Міжнародному кримінальному суді сьогодні вручаю заяву про визнання юрисдикції МУС", - написав Клімкін у своєму твіттері.

Він оприлюднив фото заяви.

Фото: twitter.com/pavloklimkin

"Україна визнає юрисдикцію щодо злочинів проти людяності і військових злочинів, скоєних з моменту початку агресії РФ... Злочини проти майданівців, злочини агресора і підтримуваних ним терористів не залишаться безкарними. Ми будемо повністю співпрацювати з судом, щоб покласти край безкарності за межуданродні злочини", - додав Клімкін.

Нагадаємо, 4 лютого 2015 року Верховна Рада визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Росії та керівниками терористичних організацій ДНР і ЛНР.

Прийняттям заяви Рада визнала юрисдикцію Гаазького трибуналу щодо злочинів на Донбасі і вирішила звернутися до Суду з метою встановлення винних у вчиненні з 20 лютого 2014 року по даний час злочинів, а також притягнути до кримінальної відповідальності вищих посадових осіб Росії, керівників ДНР і ЛНР та інших осіб, встановлених прокурором суду.

У заяві українського парламенту вказувалося, що збройна агресія Росії проти України триває з весни 2014 року, через що був анексований Крим, захоплена терористами частина Донецької та Луганської областей, загинули тисячі українських громадян, у тому числі діти, отримали поранення тисячі чоловік, зруйнована інфраструктура Донбасу, а сотні тисяч громадян були змушені покинути свої будинки.

Україна підписала Римський статут у січні 2000 року, але в 2001 році Конституційний Суд визначив, що окремі його положення не відповідають Конституції і його дотримання можливе лише після внесення змін до Основного закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram