ГоловнаПолітика

Порошенко закликав позбавити Росію права вето в Радбезі ООН

Зараз Рада безпеки не в змозі виконувати свою роль.

Порошенко закликав позбавити Росію права вето в Радбезі ООН
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко вважає, що Росію як члена Ради Безпеки ООН слід позбавити права вето у рішеннях щодо тих конфліктів, учасницею яких вона є.

"Я думаю, що вони можуть залишатися в Радбезі, проте я думаю, що Росія повинна бути позбавлена права вето в тих конфліктах, у яких вона є учасницею. Такий крок не тільки зробить механізми Радбезу більш ефективними, він поверне цим механізмам ефективність, оскільки зараз Радбез просто блокується і не в змозі виконувати свою роль. У нас немає іншої альтернативи. Якщо ви приймаєте рішення, яке може бути заблоковане Радою Безпеки, то повинна бути альтернатива для підтримки безпеки у світі. Для нас це дуже важливо", - сказав Президент в інтерв'ю "Голосу Америки".

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН - постійний орган Організації Об'єднаних Націй, на який покладено головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. До складу Ради входять 15 держав-членів - 5 постійних і 10 непостійних, яких обирає Генеральна Асамблея ООН на дворічний термін по 5 щороку. Постійні члени Радбезу ООН мають право вето.

Росія кілька разів користувалася цим правом під час розгляду Радбезом ситуації на Донбасі. Окрім того, РФ заблокувала створення міжнародного трибуналу стосовно катастрофи "Боїнга" в Донецькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram