ГоловнаПолітика

Чубаров запропонував переписати розділ Конституції про Крим

Меджліс хоче для татар національно-територіальну автономію.

Чубаров запропонував переписати розділ Конституції про Крим
Фото: Сергей Нужненко

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував переписати розділ 10 Конституції України, в якій йдеться про Автономну Республіку Крим. Про це пише "Крым.Реалии".

"Ви знаєте, що питання АР Крим є у десятій главі. Учора я звернувся публічно до керівника Конституційної комісії та членів комісії, і вони схвалили мою пропозицію. Ми створюємо робочу групу з питань АР Крим. Я озвучив прізвища колег, які, на мою думку, мають певний досвід, пов'язаний з рішенням статусу Криму. Серед них є пан [Сергій] Головатий, пан [Юрій] Ключковський, пан [Віктор] Мусіяка, інші колеги. Думаю, що найближчим часом така робоча група буде створена і почнеться етап прямої роботи над змінами розділу десятого ", - сказав Чубаров в суботу у Львові.

Голова Меджлісу підкреслив, що в Конституції України слід вказати статус Криму як національно-територіальної автономії на підставі права корінного народу Криму - кримських татар - на самовизначення.

Нагадаємо, 10-й розділ Конституції складається із шести статей, які передбачають, що Крим - це невід'ємна частина України, яка, однак, має власні Конституцію, парламент, уряд. Окрема стаття регулює питання, що перебувають у віданні кримської влади. Також Конституція передбачає існування представництва президента України в Криму.

Наразі у Верховній Раді пройшла перше читання конституційна реформа стосовно децентралізації. Також Конституційна комісія затвердила зміни стосовно правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram