ГоловнаПолітика

Сьогодні стартує передвиборча гонка з місцевих виборів

Вибори проведуть за пропорційною системою, вибори сільських та селищних рад - за мажоритарною системою

Сьогодні стартує передвиборча гонка з місцевих виборів
Фото: Макс Требухов

Сьогодні, 5 вересня, в Україні офіційно стартує виборчий процес чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які відбудуться 25 жовтня.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Центральної виборчої комісії.

Оголошення про початок виборчого процесу чергових місцевих виборів не стосується депутатів районних рад у місті Києві. Вибори депутатів районних рад у місті Києві призначені на 27 березня 2016 року.

Згідно з постановою ЦВК, не будуть проводитися вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів усіх місцевих рад та всіх сільських, селищних, міських голів на територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Крім того, ЦВК визначила перелік місцевих рад Донецької та Луганської областей на території, підконтрольній Україні, де місцеві вибори 25 жовтня також не відбудуться. Встановлено неможливість проведення виборів 91 місцевої ради Донецької області та 31 місцевої ради Луганської області.

Місцеві вибори не будуть проводитися, зокрема, у Донецькій області: у Дебальцевому, Костянтинівці, Авдіївці, Артемівську, а також у населених пунктах семи районів. На Луганщині місцеві вибори не будуть проводитися у Щасті, Попасній та інших населених пунктах Новоайдарського, Попаснянського та Станично-Луганського районів. Таке рішення ЦВК ухвалила на основі подання Донецької і Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій, в якому пояснюється, що відповідні військово-цивільні адміністрації не в змозі забезпечити належну безпеку громадян України під час проведення чергових місцевих виборів 25 жовтня.

Відповідно до закону про місцеві вибори, вибори проведуть за пропорційною системою, вибори сільських та селищних рад - за мажоритарною системою. Закон виключає участь політичних блоків. Крім того, встановлено 5% виборчий бар'єр для партій.

Раніше ЦВК затвердила колір і форму бюлетенів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram