ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про участь об'єднаних громад у виборах

Документ змінює порядок утворення об'єднаних територіальних громад

Порошенко підписав закон про участь об'єднаних громад у виборах
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 676-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо організації проведення перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Документ змінює порядок утворення об'єднаних територіальних громад. Зокрема, об'єднана територіальна громада вважається створеною з дня набрання чинності рішень всіх рад, які ухвалили рішення про добровільне об'єднання, або з моменту набрання чинності рішенням про підтримку добровільного об'єднання територіальних громад на місцевому референдумі за умови відповідності таких рішень виведенню Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної державної адміністрації.

Повноваження призначати перші вибори об'єднаної територіальної громади передано Центральній виборчій комісії.

Також узгоджено за часом процедури об'єднання громад з виборчим процесом на чергових місцевих виборах, зокрема, забезпечивши проведення 25 жовтня 2015 року перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах, рішення про створення яких і призначення у них перших місцевих виборів було ухвалене після 14 серпня або перші місцеві вибори в яких не були призначені.

Зазначені зміни забезпечують реалізацію права суміжних територіальних громад сіл, селищ, міст на добровільне об'єднання, отримання фінансової підтримки у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури відповідно до плану соціально-економічного розвитку такої територіальної громади незалежно від амбіцій різних політичних сил, які до ухвалення цього закону мали можливість блокувати об'єднання територіальних громад в обласних радах.

Нагадаємо, 4 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому закон №3008 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram