ГоловнаПолітика

Росія отримає нові санкції в разі проведення виборів у "ДНР" і "ЛНР"

Відмову проводити вибори 25 жовтня розглядають як "демонстративне" порушення Мінських угод

Росія отримає нові санкції в разі проведення виборів у "ДНР" і "ЛНР"
Фото: Макс Левин

Євросоюз і США розглядають можливість запровадити нові санкції проти Росії в разі проведення у "ЛНР-ДНР" власних "виборів".

Про це пише "Коммерсантъ" із посиланням на джерела в західних дипломатичних колах.

"На Заході переконані, що Росія має необмежений вплив на керівництво республік у Донбасі, і розглядають відмову проводити вибори в один день з Україною як "демонстративне" порушення Мінських угод", - пише видання.

"Сепаратисти стверджують, ніби українська влада не обговорювала з ними умов проведення місцевих виборів, але це не так. Це питання неодноразово порушували на засіданнях контактної групи, куди входять і представники Києва", - заявило одне із джерел. На його думку, Донецьк і Луганськ не прагнуть компромісу, вони оголосили про проведення "виборів" 18 жовтня і 1 листопада.

Європейські дипломати підкреслюють, що якщо представники Донецька та Луганська продовжать наполягати на своєму і вибори на Донбасі пройдуть окремо від загальноукраїнських, а також не будуть моніторитися міжнародними спостерігачами, це буде серйозним - і при цьому демонстративним - ударом по Мінських домовленостях.

"По суті, це стане останнім "цвяхом у труну" мирних угод. Ніхто в Європі і США не повірить, що Росія не може вплинути на сепаратистів, щоб вони зійшли із цього небезпечного шляху", - додав інший дипломат.

Третє джерело видання запевнило, що санкції "не є самоціллю США та ЄС". "Але якщо Мінські домовленості будуть поховані так грубо, в нас не залишиться вибору", - сказало джерело.

Ще один дипломат зазначив, що питання термінів й умов проведення місцевих виборів на Донбасі обговорюватимуть на зустрічі голів МЗС країн "нормандської четвірки" в Мінську цього тижня. За його словами, це питання також має стати одним із ключових на переговорах наприкінці вересня в Нью-Йорку - під час сесії Генасамблеї ООН.

Які саме нові санкції можуть запровадити чи посилити - не повідомляють.

Нагадаємо, раніше Євросоюз погодив продовження адресних санкцій проти громадян Росії і сепаратистів Донбасу і Криму. Санкції спливали 15 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram